Situl arheologic Zvartnots

Situl arheologic Zvartnots a reprezentat ultima mea escală din Armenia, înainte de a reveni la Erevan. Templului Zvartnots este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante repere ale arhitecturii armene medievale. Acesta a fost construit la jumătatea secolului al VII-lea, pe trei nivele cu o înălțime de aproape 50 m.

Templul a funcționat aproape trei secole, până când a fost distrus de un cutremur puternic care s-a produs în secolul al X-lea (aproximativ în anul 930). Din păcate, la fel ca majoritatea altor temple armene antice, templul Zvartnots nu a fost refăcut, doar ruinele sale supraviețuind până în prezent.

Accesul la templu este destul de ușor, acesta fiind amplasat pe drumul dintre Vagharshapat și Erevan. Intrarea în complex se face pe bază de bilet, care se achiziționează de la casa de bilete aflată la poartă, după care se mai merge câteva sute de metrii până la o parcare special amenajată în apropierea templului.

Coloanele rămase în picioare, dar și celelate elemente din vechiul templu sunt destul de interesante și merită vizitate pe îndelete. În plus, chiar în apropierea templului este amenajat un muzeu, unde pot fi găsite informații suplimentare atât despre templu, cât și despre alte biserici armene, atât din interiorul Armeniei, cât și din afara acestei țări, biserici care în majoritatea lor sunt în ruine.

Ruinele Templului Zvartnots sunt desemnate de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial, fiind înscrise pe listă în anul 2000, împreună cu Catedrala și bisericile Echmiatsin din Vagharshapat, vizitate de mine cu câteva ore mai devreme.

[Vizitat în 11.05.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*