
Primul obiectiv vizitat în Armenia a fost Bazilica și situl arheologic Yererouk, aflat la circa 100 km de Erevan la granița cu Turcia. Deși îmi planificasem să ajung aici la prima oră a dimineții, din cauza problemelor întâmpinate cu închirierea unei mașinii, am ajuns după ora 1 pm.
Situl arheologic Yererouk, este unul dintre cele mai vechi monumente creștine din Armenia, datând din secolele IV- V-lea. Bazilica Yererouk are o arhitectură considerată a fi paleo-creștină, asemănătoare cu cea a bazilicilor siriene. Pereții bazilicii sunt foarte groși, ceea ce a făcut ca această să reziste la mai multe cutremure care au avut loc de-a lungul timpului. Bazilica nu are acoperiș, iar pe pereții interiori se pot vedea scuptate mai multe inscripții și cruci. În jurul bazilicii se găsesc mai multe ruine ale unor clădiri monahale și laice, dar și ale unor cimitire.
Bazilica și situl arheologic Yererouk a fost inclus de Armenia pe lista provizorie siturilor patrimoniului mondial UNESCO încă din 1995, însă cred că includerea pe lista UNESCO necesită niște intervenții de restaurare.
Situl este situat în apropiere de granița cu Turcia, la circa 5 km de Situl arheologic Ani, inclus deja pe lista siturilor UNESCO din Turcia. Din păcare, nu există niciun punct de trecere a graniței, așa că nu se pot vizita ambele într-o singură tură, lucru care poate fi puțin cam frustrant. În plus, sunt mulți experți care spun că cel mai bine ar fi ca listarea UNESCO să includă în cadrul aceluiași sit atât situl arheologic de la Ani din Turcia, cât și cel de la Yererouk.
[Vizitat în 07.05.2022]
Leave a Reply