Yedi Kilise (Varagavank)

Ultima mea vizită pe care am făcut-o în împrejurimile orașului Van a fost la mănăstirea Varagavank, cunoscută mai bine ca Yedi Kilise, echivalentul în limba turcă pentru ”Șapte Biserici”. Aceasta se găește în satul Bakracli, la circa 10 km de centrul orașului Van.

Mănăstirea, a fost construită în secolul al XI-lea, pe locația unei biserici mai vechi construite în secolul al VIII-lea și a fost cea mai bogată și cunoscută mănăstire din regatul armean Vaspurakan, fiind și sediul arhiepiscopului Bisericii Apostolice Armene din Van.

În timpul genocidului armean din aprilie-mai 1915, armata turcă a atacat, a ars și a distrus o mare parte a mănăstirii. Distrugerile la fel de importante se pare că au avut loc și în anii ‘60, dar și în 2011, din cauza unui cutremur, în prezent existând numai câteva ziduri rămase în picioare.

Drumul până la Yedi Kilise a fost oarecum în necunoscut, mai ales că pe drum nu am văzut niciun indicator care să arate direcția spre aceasta. Nici măcar în momentul când am ajus la destinație, conform GPS-ului, nu mi-am dat seama din prima că am parcat lângă biserică. Cu toate acestea, am fost întâmpinat de o localnică, care a chemat o vechină și care la rândul ei a venit cu cheia și mi-a deschis.

Fără un ghid de specialitate, care să explice apartenența fiecărui zid la una dintre vechile biserici, este foarte dificil să-ți dai seama că ruinele aparțin mai multor biserici. În realitate am văzut o biserică fără partea frontală, fără acoperiș și fără mai multe ziduri, care în mod cert merită mai multă atenție. Se pare totuși că sunt unele discuții cu privire la restaurarea sa, însă până în prezent nu s-a întreprins nimic.

În cele din urmă am făcut o mică ”donație” pentru doamna care mi-a descuiat, cam cât echivalentul unui bilet, după care m-am întors în Van, fără să regret în niciun fel vizita la Yedi Kilise.

[Vizitat în 28.07.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*