Yanbu

Orașul Yanbu, situat în provincia Madinah la circa 350 km nord de Jeddah, este al doilea cel mai mare oraș-port de la Marea Roșie după Jeddah. De asemenea, având o istorie de circa 2.500 de ani Yanbu, este unul dintre cele mai vechi porturi maritime de la Marea Roșie. La începutul istoriei sale, Yanbu era un punct de trecere pe traseul mirodeniilor și tămâiei din Yemen spre Egipt și Marea Mediterană.

În timpul Primului Război Mondial, Yanbu era baza operațională a forțelor britanice și arabe care luptau cu otomanii. În 1916, otomanii au părăsit orașul, iar acesta a rămas un oraș-port relativ mic până în 1975, când a devenit un centru industrial major al Arabiei Saudite.

Yanbu are un port natural și oferă o vedere minunată la Marea Roșie. În zonă există mai multe recifi de corali, în mare parte nealterate, zona fiind excelentă pentru activități acvatice, cum ar fi scufundări, pescuit și observarea păsărilor.

Am vizitat Yanbu într-o escală pe drumul de peste 1000 km dintre Tabuk și Jeddah, așa că nu am profitat de zonele de scufundări din zonă. M-am cazat la Hotelul Ahla Allayali, situat în zona centrală, pe Omar Bin Abdulazis Road, o zănă plină de restaurante și magazine.

De dimineață am mers spre centrul vechi din Yanbu, situat în zona unui mic golf din centrul orașului. Principala atracție de aici este casa lui Lawrence al Arabiei, care a locuit în orașul vechi Yanbu între 1915 și 1916, la începutul Marii Revolte Arabe. Marea Revoltă Arabă a început la sfârșitul Primului Război Mondial, când Imperiul Otoman s-a alăturat Germaniei împotriva britanicilor și francezilor. Thomas Edward Lawrence, un ofițer de informații cu sediul în Cairo, a fost trimis să-i ajute pe arabi să se revolte și să-și răstoarne conducătorii turci. De-a lungul secolului trecut, casa odinioară elegantă cu două niveluri a devenit o ruină, prăbușindu-se în ciuda apelurilor istoricilor de a proteja situl, a restaura casa și a o deschide publicului. În cele din urmă casa a fost restaurată în 2020 și introdusă în circuitul turistic.

În apropiere de casa lui Lawrence al Arabiei, este centrul vechi cu o moschee istorică și clădiri restaurate recent, unde sunt amenajate magazine și restaurante. Deși eu am vizitat Yanbu doar în trecere, cred că este un oraș în care merită să petreci câteva zile și cred că ar fi interesant de explorat și scufundările la recifii de corali din zonă.

[Vizitat în 27.01.2024]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*