Xaghra – Gozo

După ce am vizitat Templul Ggantija, primul meu obiectiv turistic vizitat în Malta, am decis că dacă tot sunt în Xaghra, este o oportunitate bună să vizitez și alte obiective turistice locale.

De la Templul Ggantija am pornit pe jos, pe străzile aproape pustii din Xaghra, pe o vreme caniculară. Prima escală am făcut-o la Moara de vânt Ta’Kola. Aceasta a fost construită în 1725, având ca principal scop creșterea producției de făină. În prezent în moară este amenajat un muzeu etnografic, în care se găsește o colecție impresionantă de unelte locale, inclusiv o piatră imensă de moară.

După vizita la moara de vânt, m-am oprit puțin să admir fațada bisericii din centrul localității, care datează din secolul al XVII-lea și am plecat în căutarea peșterilor din zonă.

Localitatea Xaghra este amplasată pe un teren calcaros, așa că formațiunile carstice nu sunt rare aici. Prima escală am făcut-o la peștera Ninu, pe care am găsit-o închisă. Situată pe o străduță plină de clădiri cu fațada la șosea, dacă nu ar fi informații despre peșteră, intrarea poate fi ușor confundată cu o într-un magazin de cartier.

Cea de-a doua peșteră la care am mers a fost Peștera Xerri. De data aceasta m-am trezit în fața unui intrări într-o clădire de locuințe. Din acest punct de vedere experiența este unică. După ce am sunat la soneria unei case private, am fost invitat de gazdă să intru. M-am simțit de parcă eram într-o vizită la prieteni. După ce am traversat holul de la intrare, am ajuns la o scară în spirală, care de fapt era intrarea în peșteră. Am coborât vreo 5 metri și am ajuns într-o mică peșteră cu stalactite și stalagmite. Gazda mi-a spus că peștera a fost descoperită de bunicul ei în anul 1923, în timp ce încerca să sape o fântână. Întreaga vizită nu a durat mai mult de vreo 10-15 minute, însă numai bune pentru a sta puțin la umbră.

După peșteră am decis să mă întorc la Victoria, optând de data aceasta să nu mai aștept autobuzul și să merg pe jos, distanța fiind de circa 2,5 km.

[Vizitat în 28.05.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*