Stația de pompare Wouda (Wodagemaal – Lemmer)

O vizită la Stația de pompare a apei Wouda este o provocare în sine. Provocarea mea a fost să renunța la o jumătate de zi în Amsterdam pentru vizitarea acestei stații de pompare a apei . Stația este localizată în Lemmer, un orășel din provincia olandeză Friesland, zonă vulnerabilă la inundații, situată într-o zonă a Olandei cu multe terenuri aflate sub nivelul mării.

Pentru o jumătate de zi am optat pentru transportul public. Din aeroportul Schiphol am luat un tren până la Heerenveen, unde am ajuns după vreo 2 ore. Partea bună a fost că măcar a fost un tren direct, ținând cont că, de obicei, până acolo se schimbă vreo 3 trenuri. În Heerenveen am așteptat aproape o oră pentru un autobuz local, care m-a dus până la stația de autobuze de la intrarea în Lemmer. De aici am optat să merg pe jos cei aproape 4 km, opțiunea fiind să aștept o altă oră pentru un autobuz.

Am ajuns la Woudagemaal la timp cât să mă alătur ultimului grup care vizita stația de pompare. Chiar dacă ghidajul a fost în olandeză, am primit o tabletă cu prezentarea în engleză și totul a fost ok.

Stația de pompare Wouda (Woudagemaal) este cea mai mare stație de pompare a apei din lume acționată de mașini pe abur. Stația a fost inaugurată în 1920, scopul principal fiind acela de a pompa apa la niveluri foarte mari, într-o zonă a Olandei situată sub nivelul mării. Până în 1967, stația a funcționat pe bază de cărbune, după care s-a trecut la păcură. Stația cuprinde 8 pompe orizontale, acționate de 4 motoare cu aburi și poate pompa circa 4000 m3 apă pe minut. Vizita presupune un circuit educativ, cu o mulțime de informații, iar sala mașinilor este impresionantă și impecabil de curată.

eși este inclusă încă din 1998 pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO, stația de pompare a apei Wouda este funcțională și în prezent, fiind pornită atunci când noua stație de pompare din zonă (JL Hooglandgemaal din Stavoren) este suprasolicitată. Mi-am terminat vizita cu începutul, mai precis cu o escală în centrul de vizitare, unde am putut viziona și un filmuleț foarte interesant despre istoria acestei stații de pompare.

Vremea a fost superbă, așa că m-am întors în Lemmer, iar după o escală pe plajă a tras o scurtă plimbare prin centrul vechi, mergând de-a lungul canalului Lemstersluis, acesta și biserica Saint Willibrord fiind principalele atracții din zonă.

Drumul de întoarcere a însemnat o altă provocare. Din aceeași stație de autobuz am luat un prim autobuz către Emmeloord, unde am schimbat cu alt autobuz care m-a dus pânp la Lelystad, de unde mi-am continuat drumul către Amsterdam și mai departe către Rotterdam cu trenul.

[Vizitat în 30.06.2019]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*