Wismar

Wismar este un oraș hanseatic situat în nordul Germaniei. pe țărmul Mării Baltice, în fosta Germane Democrată. Orașul a fost fondat în 1226 sub Henri Borwin I, Lord de Mecklenburg din Casa de Mecklenburg , o dinastie germană de origine slavă cunoscută și sub numele de Obotriți sau Niklotide. În 1259, orașul a devenit parte a Ligii Hanseatice.

De-a lungul istoriei sale, orașul a fost sub controlul mai multor state germane, precum și al Imperiului Suedez, din 1648 până în 1903, când Suedia a renunțat oficial la pretențiile sale asupra orașului. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial orașul a nu a suferit bombardamente puternice, ceea ce a permis ca multe dintre clădirile sale istorice să se păstreze.
Wismar este un reprezentant tipic al Ligii Hanseatice cu structurile sale gotice din cărămidă la și casele patriciene emblematice cu frontoane, păstrând o mare parte din farmecul perioadei sale ca oraș membru al Ligii Hanseatice, dar și cel de peste 250 de ani de control suedez (1648-1903). Orașul a fost înscris, în anul 2002, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO alături centrul istoric al orașului Stralsund.

Principalele atracții ale orașului Wismar sunt cele 3 biserici gotice din cărămidă roșie: Biserica Sf. Nicolae (merită vizitată în interior pentru a vedea frumoasa frescă cu arbore genealogic și tripticul complicat datând din 1430), Biserica Sf. Gheorghe și Biserica Sf. Maria, din care a rămas doar turnul, în care se poate urca cu liftul și care oferă o priveliște frumoasă asupra întregului oraș.

[Vizitat în 14.09.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*