Wadi Numeira

Canionul Wadi Numeira, alături de canionul Wadi Mujib, este unul dintre cele mai spectaculoase canioane pe care le-am vizitat și unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Iordania, incluzând aici Petra și Wadi Rum. Noi am ajuns aici venind de la Dana, așa că drumul n-a fost cel mai ușor, fiind nevoiți să urmăm un drum plin de serpentine. Accesul spre canion n-a fost greu de găsit, în zonă fiind mai întâi o fabrică și după aceea un monument.

După ce ne-am lăsat mașinile într-o parcare neamenajată de lângă drum, am pornit pe traseu. Prima secțiune, cu o lungime de circa 200 m nu este deosebit de spectaculoasă, însă după ce valea cotește spre stânga și drumul trece pe sub un portal, mai precis un bolovan blocat între pereții de stâncă, începe canionul propriu-zis.

Fiind o zi de vineri, când iordanienii ies la picnic, canionul era plin de lume, unii la masă, alții ascultând muzică, iar niște doamne spălând niște oale imense. Vreo câțiva băieți s-au lipit de noi, încercând să facă pe ghizii și să ne întrebe dacă suntem din Rusia sau Ucraina (habar n-am de ce fix cele două țări).

În continuare canionul se îngustează foarte mult, iar la un moment dat pereții de gresie, sunt la 1- 2 m distanță unul de altul pe o lungime de 100 – 150 m. De fapt aceasta este și cea mai spectaculoasă secțiune și cu turiști mai puțini.

În mod normal traseul are o lungime de 6,2 km dus-întors și durează 2,5 ore, însă noi nu ne-am propus ca obiectiv clar tot traseul. Așa că după cea mai spectaculoasă secțiune de canion, în momentul când am ajuns la o serie de săritori (de doar 2 m), iar o parte dintre noi s-au întors, am decis să ne întoarcem cu toții.

Între timp, o parte a grupului deja se ospăta la invitația ”ghizilor”, iar restul dintre noi era să trecem pe lângă ei fără să-i observăm, atât de bine s-au integrat în peisaj. În orice caz, canionul a meritat din plin o oprire și îl recomand cu plăcere tuturor celor care ajung în Iordania, mai ales că până la săritoarea de 2 m nu prezintă niciun grad de dificultate și nici echipament sau pregătire specială, iar intrarea este liberă.

[Vizitat în 29.05.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*