Victoria (Rabat) – Gozo

Nu se poate spune că ai vizitat insula Gozo dacă nu faci și o escală în Victoria, capitala insulei. Orașul Victoria sau Rabat în limba malteză, este dominat de Cetate (Cittadella), care este vizibilă din aproape toată insula. Cittadella este inclusă pe lista indicativă a siturilor UNESCO, însă momentan nu se știe dacă și când va fi inclusă.

Zona a fost locuită încă din neolitic, însă cetatea a fost fortificată în perioada medievală, având ca rol apărarea locuitorilor împotriva atacurilor corsarilor care încercau să-i ia ca sclavi, dar și de invaziile musulmanilor.

Am profitat de faptul că cetatea era aproape pustie, așa că plimbarea pe străduțe și pe metereze a fost o plăcere. De pe ziduri se poate vedea foarte bine o mare parte din insulă și localitățile vecine, încă un indiciu al faptului că cetatea domină întreaga insulă. Nu am vizitat muzee, majoritatea fiind închise când am ajuns eu, însă am fost surprins să descopăr că cetatea a fost desemnată a arie naturală protejată (sit Natura 2000), pentru protecții unor specii de lilieci, șopârle și plante.

[Vizitat în 28.05.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*