Vervieres

După o scurtă escală în Eupen, am ajuns în Vervieres, localitate situată în zona Valonă a Belgiei și cel mai mare oraș situat între Liege și granița cu Germania. Distanța de la Bruxelles este de vreo 100 km (cca o oră și jumătate cu trenul).

Primele urme de locuire a localității datează din vremea romană (ceva monede), însă prin secolul al V-lea controlul a fost preluat de triburile germanice. A urmat o perioadă plină de frământări care a condus la recunoașterea localității în anul 1651 ca ”oraș principal”. După revoluția franceză, orașul împreună cu întreaga regiune Liege a fost anexată Franței, ceea ce a condus la un declin și o sărăcie accentuată, care s-a încheiat odată cu bătălia de la Waterloo. Creșterea economică s-a datorat și revoluției industriale, Verviers fiind situat la extremitatea estică a ”sillon industriel”, coloana vertebrală a Belgiei, prima regiune industrializată în totalitate din Europa continentală, în secolul al XIX-lea.

Ca și atracții turistice nu sunt multe lucruri de văzut. Se remarcă fântânile, Teatrul Mare, construit în secolul al XI-lea în stil neoclasic, precum și mai multe muzee dintre care se remarcă Centrul de Turism Moda, care este amenajat într-o fostă fabrică cu fațadă în stil neoclasic.

[Vizitat la 27.10.2011]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*