
Palatul și Parcul Versailles reprezintă simbolul monarhiei absolute și al decadenței, punct culminant al arhitecturii barocului și un obiectiv a cărei vizită nu trebuie ratată.
Construcția palatului a început cu o mică cabană regală de vânătoare. Din 1661, regele Ludovic al XIV-lea Regelui Soare a extins cabana într-unul dintre cele mai mari palate din lume și și-a mutat curtea și guvernul la Versailles. Astfel, Versailles a devenit capitala neoficială în care se desfășurau afacerile de stat, în timpul domniilor regilor Ludovic al XIV-lea, XV și XVI. Palatul a fost folosită intermitent între anii 1682 și 1789. După Primul Război Mondial, în 1919, la Versailles a fost găzduită Conferința de Pace de la Paris, în care s-a semnat Tratatul de la Versailles.
Am ajuns la Versailles cu un RER, după ce am mers mai bine de o oră, venind din cealaltă parte a Parisului. Între stația de tren și palat am întâlnit mai multe locații de unde se puteau cumpăra bilete, însă am preferat să mergem la casa de bilete oficială. Spre dezamăgirea noastră, aici era o coadă de cel puțin o oră, așa că am optat pentru un bilet combinat cu vizita ghidată a apartamentelor private ale regelui. Deși biletul a fost ceva mai scump, a meritat din plin, mai ales că n-a trebuit să așteptam la coadă. În plus, am văzut și sala Operei Regale, pe care turiștii aflați pe circuitul normal nu o vedeau decât parțial, dintr-o zonă superioară.
După turul privat mi-am continuat vizita, încercând să-mi fac loc printre mulțimea de turiști prezentă. În Sala Oglinzilor mi-a fost destul de dificil să fac o poză, așa că tot ce am reușit a fost o poză făcută pe deasupra zecilor de turiști. Sala Oglinzilor este împodobită cu candelabre uriașe de cristal, arcade aurite cu bronz și peste 350 de oglinzi ornamentate. Această galerie a fost construită în secolul al XVII-lea și spune povestea ascensiunii lui Ludovic al XIV-lea.
Am plecat spre Grădinile Mariei Antoinette, traversând un parc imens cu peluzele bine îngrijite și fântâni ornamentate. După grădini, mi-am continuat vizita către Petit Trianon, unde a locuit cândva legendara Marie Antoinette. Aici sunt camerele și căsuțele care odată găzduiau petreceri regale fastuoase și alte fapte scandaloase ale Curții Regale. Ultima escală am făcut-o la o fermă reconstruită în zonă, care cuprinde o moară de vânt restaurată și căsuțe neoclasice autentice.
După mai bine de o jumătate de zi, am părăsit Versaille-ul îndreptându-mă către o altă stație de RER, care m-a dus către Paris, la timp pentru a lua un tren către aeroport.
bcv
vvc
vvv
[Vizitat în 05.05.2019]
Leave a Reply