
După o dimineață în care am vizitat Meteora, am decis ca în drumul spre Salonic să facem și o escală la Vergina, denumirea modernă a sitului arheologic Aigai. Situal a devenit celebru în anul 1977, atunci când aici a fost decoperit mormântul lui Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare. În plus, se crede că aici a fost prima capitală a regatului antic la Macedoniei, denumită Aiagi. În afară de mormântul lui Filip al II-lea în sit s-au mai găsit alte două morminte.
În momentul vizitei mele (august 2013), era deschis doar muzeul și ne-a fost greu să găsim și vreun magazin deschis. Muzeul este amenajat chiar pe locul în care au fost descoperite mormintele, mai precis în interiorul movilei de pământ (tumulul) unde au fost descoperite. Practic accesul se face pe o alee care intră în movila de pământ. Pe lângă morminte, în muzeu sunt expuse și obiectele decoperite în acestea și care sunt reprezentate de bijuterii de aur, două urne de aur, diademe și alte asemenea, învâluite în semi întunericul încăperii, însă luminate discret fiecare în mod separat.
Unicitatea mormântului, dar mai ales faptul că a scăpat de jefuitorii de morminte, a făcut ca acesta să fie inclus pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO în anul 1996. Din păcate fotografiatul este strict interzis în interior, așa că nu am poze. Cu toate acestea, cred că mormântul lui Filip al II-lea este unul dintre cele mai spectaculoase morminte ale regilor din antichitate pe care le-am vizitat.
După vizita la muzeul am încercat să vizităm și palatul, construit tot în vremea lui Filip al II-lea, însă la momentul respectiv era închis pentru renovare, așa că a rămas pentru altă dată, mai ales că vizita nu însemnă decât o scurtă abatere de la autostrada Egnatia Odos, iar timpul de vizitare nu este foarte mare.
[Vizitat în 20.08.2013]
Leave a Reply