Serra de Tramuntana – Valldemossa

Am ajuns în Mallorca pentru un sejur de numai trei zile, având la dispoziție chiar mai puțin pentru a vizita împrejurimile. Așa că imediat după ce am aterizat și m-am cazat am pornit spre Valldemossa, situată în zona de nord a insulei. Drumul din Palma până la Valldemossa l-am făcut în circa 30 minute, cu un autobuz luat din autogara centrală din Palma.

Valldemossa este situată într-o zonă montată aparținând munților Tramuntana, iar casele vechi, din piatră, contrastează puternic cu verdele pădurilor care verzi care se întind de jur împrejurul satului.

Satul are o istorie destul de lungă, în zonă fiind construită o mănăstire la începutul secolului al XIV-lea. La începutul secolului al XVIII-lea, în 1830, guvernul spaniol a confiscat mai multe mânăstiri, precum și unele clădiri istorice, care au fost vândute apoi unor proprietari privați. Acest lucru a adus în scurt timp celebritatea satului, compozitorul polonez Frédéric Chopin și partenerul său, scriitorul francez George Sand, locuit aici în 1838-1839. Acesta din urmă a și descris zona și frumusețea insulei, în cartea sa O iarnă în Mallorca.

În 2011 zona nordică a insulei a fost inclusă în lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO ca peisaj cultural sub denumirea de ”Peisajul cultural al Serra de Tramuntana”, Valldemossa, alături de Sóller și Pollença, fiind principalele localități și puncte de atracție din zonă.

[Vizitat în 12.11.2018]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*