Valea Neajlovului

În anul 2004 am avut ocazia să promovez protecția unei zone din județul Dâmbovița, pentru protecția narciselor. Propunerea de atunci a venit din partea APM Dâmbovița și așa a luat naștere rezervația naturală Valea Neajlovului. În 2020 m-am gândit că n-ar fi rău să includem această rezervație și în rețeaua Natura 2000.

Din păcate nu am avut ocazia să o vizitez zona, așa că după o analiză din birou a hărților existente a reieșit că cel mai bine ar fi ca aria să fie extinsă și să inclusă o zonă cuprinsă între 2 brațe ale Neajlovului.

În cele din urmă, în primăvara anului 2021 m-am mobilizat și am decis că trebuie să vizitez zona. Accesul nu este foarte dificil, dar este nevoie de mașină. Din București am pornit pe autostrada A1, spre Pitești, pe care am părăsit-o la ieșirea spre Ghimpați/Găiești și n-am continuat drumul spre localitatea Petrești, pe care am traversat-o în direcția Broșteni-Vișina. Chiar la intrarea în Broșteni, pe partea dreaptă a drumului, se face un drum de pământ (dar într-o stare bună), iar după mai puțin de 1 km am ajuns la Neajlov, într-un loc unde se găsește și o masă de picnic.

După ce am parcat mașina am trecut Neajlovul pe un mic pod de beton și ne-am continuat drumul pe un drum de pământ în căutarea narciselor, trecând pe lângă un cioban care avea grijă de vreo 10 vaci. În scurt timp am ajuns la celălalt braț al Neajlovului, destul de interesat, deși cea mai spectaculoasă parte din punct de vedere al vegetației acvatice și a faunei (am văzut chiar și țestoasă), era într-o zonă în care cel mai probabil în trecut s-a escavat.

Am pornit mai departe făcând un ocol la jumătate din pajiște, admirând naturalețea acesteia, mai multe specii de fluturi și ne-am întors de-a lungul brațului din dreapta, dar tot fără să vedem vreo narcisă.

Înainte de a părăsi zona, am decis să-l întrebăm pe cioban dacă știe ceva despre narcise. Bineînțeles că știa și ne-a arătat și zona: chiar în zona în care pășteau vacile. În cele din urmă am reușit să identificăm câteva narcise, aproape ofilite, mai ales că am ajuns la ceva vreme după perioada lor de înflorire. Sper să revin în zonă și data viitoare să am ocazia să văd narcisele chiar atunci când înfloresc. În orice caz, pentru o zonă de câmpie, cu un peisaj mai monoton, zona arată bine și cred că este foarte ofertantă pentru cercetători, în ceea ce privește speciile de floră și faună de aici.

[Vizitat în 26.05.2021]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*