Uppsala

În cursul anului 2014 am călătorit pentru prima dată în Suedia. După ceva aventuri cu compania LOT, fiind la limită să pierd zborul de la 5.55 dimineața din București, am ajuns în cele din urmă pe aeroportul Arlanda din Stockholm pe la ora 9.30. Aeroportul Arlanda este situat în nordul capitalei Suediei, la o distanță aproximativ egală față de Stockholm în sud (37 km) și Uppsala în nord (40 km). Cea mai bună cale de transfer către Stockholm este cu trenul Arlanda Express, care ajunge face legătura în cca 20 minute. Din fericire eu nu mă grăbeam, așa că am ales opțiunea mai lentă, cu trenul normal. Am optat să iau trenul în direcția opusă, adică spre Uppsala, iar de acolo un tren spre Stockholm, prețul final al biletului fiind aproape la jumătate, comparativ cu prețul biletului la trenul Arlanda Express.

Uppsala este unul dintre cele mai vechi orașe din Suedia, iar universitatea de aici, fondată în 1477, este cea mai veche din întreaga Scandinavie. În scurta escală pe care am avut-o aici, am optat pentru o scurtă plimbare prin centrul vechi, fără să intru să vizitez muzee sau alte atracții.

Chiar dacă era luna septembrie și afară era puțin cam răcoare, vizita a fost una foarte plăcută și am avut șansa să văd principalele punte de interes, printre care Catedrala, Grădina Botanică, Castelul Uppsala și ce mai era de văzut prin centrul vechi.

Ceea ce n-am știut la vremea respectivă este că Grădina Linnaeus, este cea mai veche grădină botanică din Suedia, cu peste 1300 de specii cultivate de Carl Linnaeus, părintele taxonomiei moderne (sistemul de clasificare a speciilor) și aranjate în funcție de propriul său sistem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*