Um Er Rasas

Am pornit din Madaba, capitala iordaniană a mozaicului, având ca destinație Petra, pe care urma să o vizităm în ziua următoare. Deși este un drum secundar direct, am optat pentru King’s Road, de unde n-am abătut la un moment dat spre stânga, urmând panourile indicatoare de pe margine drumului. După vreo 50 km și o oră de condus, am ajuns la centrul de vizitare al sitului.

Centrul de vizitare este destul de mare, însă dădea mai degrabă impresia că este abandonat. Cu toții am făcut acest lucru De la centru de vizitare am pornit spre sit, situat la vreo 200 – 300 m distanță, fără să plătim o taxă de intrare, deoarece casa de bilete era la fel de închisă ca restaurantul, magazinul de suveniruri și muzeul.

Istoria Um er-Rasas este destul de confuză și se întinde de-a lungul mai multor secole. Ruinele amplasate astăzi sunt rămășițele unui centru religios local din perioada bizantină. Locația în sine nu este foarte mare, însă include ruinele unui număr destul de mare de biserici.

Situl nu are niciun fel de umbră și este destul de bine integrat în  peisajul din jur este incredibil de arid și pustiu. Fără să petrecem prea mult timp afară, pe de o parte din cauza soarelui arzător, iar pe de altă parte din cauza ruinelor care arată mai degrabă cu niște mormane de moloz, ne-am îndreptat spre construcția din centrul sitului.

Clădirea acoperită (mai degrabă un hangar) are rolul de a adăposti principalele valori ale sitului și anume mozaicurile. Într-o oarecare măsură, aceste mozaicuri sunt destul de similare cu cele de la Madaba, însă par mai intacte și mai bine conservate. Podelele sunt spectaculoase reprezentând animale, flori, precum și orașe din regiune, precum Cezarea și Filadelfia (Amanul de azi).

Ne-am întors la centrul de vizitare unde ne-am adăpostit de arșița de afară și unde am putut cumpăra câte un suc rece, în contul tarifului de intrare, după care am pornit spre următorul obiectiv intermediar, Castelul Kerak, fără să ne mai deplasăm și spre poarta de intrare ”oficială” în complex, care este reprezentată de turnul Stylite.

 

[Vizitat în 24.05.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*