Trujillo

Atunci când am plecat în prima mea călătorie spre America de Sud nici măcar nu auzisem de Trujillo, cu atât mai puțin să-mi propun să fac o vizită aici. Decizia am luat-o în timp ce vizitam Nazca și îmi făceam planuri de întors către Lima. Numai că am optat să nu mă opresc în Lima, ci să-mi continui drumul vreo 560 km mai spre nord. În cel din urmă, am ajuns la Trujillo după un drum de vreo 5-6 ore din Nazca la Lima și încă vreo 10 ore de la Lima la Trujillo, cu o singură escală de vreo 2 ore în Lima și o noapte (semi)dormită în autocar. Transferul este asigurat de mai multe companii, însă am optat pentru  Cruz del Sur, companie care deși se spune că este cea mai scumpă, este totodată și cea mai sigură.

Obiectivul meu principal în Trujillo a fost să vizitez complexul arheologic Chan Chan, așa că odată ajuns în aici, pe la 7 dimineața, am făcut vreo 50-100 m și am luat un autobuz local, care m-a dus până în afara orașului și m-a lăsat la Chan Chan, de unde m-am întors pe jos după ce l-am vizitat.

Primul lucru pe care l-am făcut în Trujillo a fost să mă cazez. Am oprat pentru o pensiune ieftină, care să fie amplasată și aproape de centrul istoric, dar și de o autogară de unde urma să plec a doua zi. Ntr-un final am optat pentru pensiuna Casa de Clara, situată într-o zonă foarte liniștită de lângă centrul, iar după noapte petrecută în autocar, primul lucru a fost să mă odihnesc puțin, ceea ce mi-a scurtat puțin din timpul alocat vizitării centrului istoric.

Trujillo a fost fondat în 1534 de Diego Almagro, fiind cel de-al doilea cel mai vechi oraș spaniol din Peru. Numele localității a fost inspirat de numele orașului natal al lui Francisco Pizarro, din Spania. Locația a fost bine aleasă, Trujillo fiind stabilit între patru așezări Chimu: Huanchaco, Huamán, Moche și Mampuesto, pentru a crea o alianță cu aceștia împotriva incașilor. În 1619 Trujillo a fost lovit de un cutremur, care a dus la distrugerea aproape totală a orașului și la moartea a aproximativ 400 dintre locuitorii săi, reconstrucția fiind una foarte lentă.

Centrul istoric al orașului Trujillo este destul de mic, păstrându-și structura colonială. Principalele clădiri istorice de aici includ catedrala, dar și clădiri tipice coloniale cu două etaje, decorate cu fier forjat și balcoane din lemn. Majoritatea acestor monumente mărginesc Plaza de Armas, mare și aglomerată, și arterele importante ale centrului istoric, imaginea de ansamblu fiind că toate clădirile sunt recent restaurate și pictate.

Centrul istoric al orașului Trujillo a fost inclus pe lista provizorie a siturilor UNESCO, tocmai pentru specificul său colonial, însă imaginea de ansamblu este că va fi dificil de ajuns acolo. În orice caz, este un oraș plăcut și merită vizitat, mai ales că în zonă există și alte obiective de top, cum ar fi Chan Chan, vizitat în aceeași zi la prima oră, sau Templele Moche (Huacas del Sol y de la Luna), pe care nu am apucat să le vizitez.

Am părăsit Trujillo a doua zi dis de dimineață, cu un autobuz care m-a dus la Chimbote (cca. 130 km), unde am schimbat imediat spre  Casma (cca. 60 km), unde am făcut o escală ca să vizitez Complexul arheologic Cerro Sechin.

[Vizitat în 20.03.2016]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*