Tobago Main Ridge Forest Reserve

Tobago este insula mai mică a statului Trinidad și Tobago, cu o suprafață de aproximativ 316 kmp, cea mai mare parte a insulei fiind acoperită de Main Ridge, lanț muntos vulcanic acoperit de o pădure tropicală, care se întinde pe o lungime de circa două treimi din întreaga lungime a insulei și care atinge o înălțime maximă de 604 metri.

Aici se găsește Rezervația forestieră Main Ridge, care a fost declarată rezervație la 13 aprilie 1776 printr-o ordonanță legală a Imperiului Britanic „cu scopul de a atrage averse de ploaie frecvente de care depinde în totalitate fertilitatea terenurilor în acest climat”. Cel care a influențat adoptarea ordonanței a fost Soame Jenyns, membru al parlamentului britanic și i-a luat mai mult de un deceniu ca să-și convingă colegii de utilitatea acestui act. Decizia lui a fost influențată de noțiunile savantului britanic Stephen Hales, care a demonstrat relația dintre pădure și precipitații. Declararea rezervației, cea mai veche rezervație forestieră din emisfera vestică, poate fi considerată un proces de pionierat în domeniul conservării naturii.

Rezervația, care are o suprafață de 3958 de hectare și cuprinde, în mare parte, o zonă montană cu înălțimi de peste 244 de metri, acoperită de o pădure tropicală, care oferă habitat pentru mai mult de jumătate din speciile de mamifere (din totalul celor aproape nouăzeci de specii de mamifere din regiunea Caraibelor). Tot aici se găsesc 24 specii de șerpi neveninoși, 16 specii de șopârle și 210 zece specii de păsări, printre care Campylopterus ensipennis (colibri cu coadă albă), este endemică în Tobago. O caracteristică unică a faunei din Tobago este că fauna de aici este de origine continentală, deoarece insula Tobago a fost, în urmă cu aproximativ un milion de ani, unită America de Sud.

Rezervația forestieră Main Ridge a fost inclusă pe lista provizorie a siturilor patrimoniului mondial UNESCO în anul 2011, iar în anul 2020, ea a fost desemnată ca rezervație a biosferei cu denumirea North – East Tobago.

Rezervația Forestieră Main Ridge a fost votată de către World Travel Awards în 2003, 2004, 2005 și 2006 „Cea mai bună destinație în eco-turism din lume” subliniind încă o dată valoarea ecologică pe care turiștii din întreaga lume o caută.

Vizitarea rezervației nu este dificilă, în special datorită drumului auto care o traversează și din care pornesc numeroase trasee. Din păcate transportul public nu o opțiune fezabilă pentru vizitarea rezervației, mai ales că majoritatea hotelurilor se găsesc în partea de vest a insulei. Eu am fost cazat în Bon Accord, iar ca să vizitez rezervația am optat pentru închirierea unei mașini cu șofer cu tot.

Prima escală am făcut-o la punctul de belvedere Top of the World, de unde se vede foarte satul de pescari Castra, situat pe coasta de vest a insulei, în golful Castara din Marea Caraibelor. Priveliștea este una superbă, deși nu am putut să nu remarc câteva zona în care vegetația a fost incendiată, fiind singurul loc din Caraibe unde am văzut așa ceva.

Am pornit mai departe către rezervație și după o scurtă escală la punctul de belvedere Castara Lookout, unde este un mic restaurant, și a alta pe plaja din Castara, drumul a părăsit coasta și am intrat în zona centrală a rezervației, fiind întâmpinați de panoul care ne-a anunțat intrare oficială în aria protejată. Căutând pe internet, am descoperit că acest panou este unul dintre cele mai fotografiate repere din Rezervația Forestieră Main Ridge.

Nu departe de intrarea în rezervație, pe partea stângă a drumului, se găsește centrul de informare, care din păcate nu oferă foarte multe informații.

Am pornit mai departe și imediat am ajuns la intrarea pe Gilpin Trace, cel mai popular traseu turistic din rezervație dintre cele câteva trasee marcate. Traseul este ușor de parcurs, fără mari diferențe de nivel. De regulă, turiștii vin aici pentru observarea păsărilor și însoțiți de câte un ghid turistic cu experiență în așa ceva, însă eu nu am găsit niciunul disponibil, așa că am profitat cât am putut de informațiile oferite de ghizii celor 2 grupuri întâlnite pe traseu și am reușit să văd niște păsări pe care altfel le-aș fi ratat.

Următoarea escală am făcut-o la Cascada Argyle, unde am ajuns după ce am ieșit din partea centrală a rezervației și am intrat în satul Roxborough, trecând pe lângă o veche fabrică de preluare a fructelor de cacao.

Accesul la Cascada Argyle se face de la un mic centru de vizitare (unde funcționează și un restaurat) și unde se plătește un bilet de intrare de 90 TTD (cca 14 USD). Cascada în sine este la o distanță de circa 15-20 min de centru, prima parte fiind accesibilă pe un drum de pământ. Pentru cei interesați de mai multe informații, de la punctul de acces se poate lua un ghid, bineînțeles contra cost. Cascada are trei căderi de apă, care însumează în total 54 m, fiind cea mai înaltă cascadă de pe insulă.

După cascadă am pornit înapoi spre hotel, de data aceasta urmând drumul ce traversează capitala insulei Tobago, Scarborough. Drumul merge de-a lungul coastei sudice, mărginită de Oceanul Atlantic, care este destul de agitat în comparație cu Marea Caraibelor, motiv pentru care stațiunile turistice sunt concentrate pe zona nordică a insulei.

Circuitul a durat aproximativ o jumătate de zi, însă se putea lungi dacă escalele făcute ar fi durat mai mult și dacă aș fi găsit un ghid pentru traseele de observare a păsărilor. În orice caz, vizitarea Rezervației forestiere Main Ridge este obligatorie pentru oricine ajunge în Tobago.

[Vizitat in 07.05.2024]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*