Parcul Național Timna

Parcul Național Timna este probabil una dintre principalele atracții naturale ale Israelului. Parcul este situat la mai puțin de 30 km de Eilat, așa că parcul a fost inclus pe o listă scurtă de obiective pe care mi le-am propus să le vizitez în extremitatea sudică a Israelului.  Am vizitat parcul în luna decembrie, aparent într-una dintre cele mai bune perioade ale anului din punct de vedere al temperaturii, dar nu cea mai bună lună când ajung după-amiaza și vrei să petreci mai mult timp, dar ziua este scurtă. Așa că după ce ne-am început ziua cu o tură în Canionul Roșu urmată de o baie în Marea Roșie, ne-au mai rămas pentru Parcul Național Timna numai vreo 2-3 ore.

Accesul în Parcul Național Timna se face pe bază de bilet și trebuie ținut cont de faptul că parcul nu este inclus pe lista acoperită de biletul combinat pentru toate parcurile din Israel. Pentru vizita parcului se poate opta pentru orice (mașină, bicicletă, pe jos), însă trebuie luat în calcul că sunt distanțe destul de mari. Pentru noi a fost mai simplu că am avut la dispoziție mașină, ceea ce ne-a facilitat accesul mai ușor, ținând cont că parcul este destul de mare.

De la centrul de vizitare am pornit spre primul obiectiv Mushroom-and-a-half, o formațiune stâncoasă modelată de vânt. Am avut și noroc aici, pentru că nu erau mulți turiști. Următoarea escală a fost la Mushroom, o altă stâncă modelată de vânt, dar mult mai celebră și implicit cu mulți turiști roind în jurul ei. Tot în zonă mai sunt și niște perimetre demarcate în care au fost descoperite urme de locuire din cele mai vechi timpuri.

Am urcat în mașină și am pornit spre următorul obiectiv: minele lui Solomon. În urma săpăturilor arheologice s-a ajuns la concluzia că minele de cupru din Timna datează de pe vremea Regelui Solomon, care a domnit în secolul al X-lea î.e.n. Acest lucru vine în sprijinul afirmațiilor biblice și contribuie semnificativ la mândria israelienilor referitoare la domnia regelui Solomon, cel care a constituit și condus primul regat israelian. Minele sunt reprezentate de niște galerii de dimensiuni nu foarte mari, pe pereții cărora pot fi văzute pete galben-verzui de cupru. Accesul este permis în zona în care am fost noi, așa că n-am ratat o mică plimbare prin galerii, mai ales că acest lucru nu este deloc dificil.

Chiar în apropiere de mine este o zonă destul de stâncoasă în care vântul (sau poate minerii lui Solomon) a modelat o arcadă. Am urcat și în zona arcadei, ajutați și de niște cabluri instalate în zonă. Este un punct pe care îl recomand, fiind un punct excelent de belvedere către zona înconjurătoare din parc.

Următoarea escală am făcut-o la desenele rupestre. Chiar în zona locului de parcare este un mic punct de informare unde sunt și desenele rupestre reproduse. Noi am mers la baza versantului să le vedem pe cele originale, însă ne-a fost foarte dificil. Mai ușor a fost în zona unui mic canion din zonă, accesibil pe o  scară de metal și care are amenajată o platformă de vizitare. Am avut noroc și aici cu faptul că desenele erau reproduse chiar sub originale, altfel nu cred că ne-am fi dat seama exact despre ce este vorba.

De aici am pornit spre una dintre cele mai interesante puncte de atracție din parc și anume coloanele lui Solomon (Soloman’s Pillars). Stâncile sub formă de coloane sunt destul de impresionante și mai ales fotogenice, deși cred că lumina slabă de la asfințit nu ne-a ajutat mult la poze. În dreapta stâncilor este o potecă amenajată pe care se urcă spre un alt punct de belvedere, din care se poate vedea foarte bine o altă zonă din parc.

Ultima parte a vizitei am lăsat-o pentru centrul de vizitare de la Lacul Timna. Din păcate am ajuns acolo când se întunecase deja, așa că n-am mai văzut și lacul. În biletul de vizitare era inclus un suvenir, așa că în timp ce personalul stingea luminile din centrul de vizitare, noi am pus nisip colorat în sticluțele incluse în prețul biletului și ne-am astfel ne-am ”produs” singuri suvenirul.

În mod cert Parcul Național Timna și Canionul Roșu sunt două obiective care nu trebuie să lipsească într-o vacanță la Eilat.

[Vizitat  în 28.11.2017 ]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*