Tillo – Mormântul lui Ismail Fakirullah și mecanismul de refracție a luminii

Mormântul lui Ismail Fakirullah și celelalte două structuri legate de Mecanismul de refracție a luminii se află în districtul Aydinlar (Tillo) din Siirt. İsmail Fakirrullah a înființat o universitate în Tillo, la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea. În cadrul acesteia el a efectuat cercetări importante atât în teologie, cât și în științe pozitive. Școala a fost considerată universitate mai degrabă decât o simplă madrasa (școală teologică musulmană) datorită faptului că, dincolo de teologie, în această școală se studia și astronomie, chimie, cosmografie, medicină și matematică.

Unul dintre cei mai importanți studenți ai lui Ismail Fakirullah a fost Ibrahim Hakkı. Acesta s-a născut la 18 mai 1703 și a murit în 22 iunie 1780 și a studiat astronomia cu mentorul, devenind un important filozof și enciclopedist sufit turc. El și-a publicat în anul 1756, lucrarea Marifetname (Cartea Gnozei), o compilație despre astronomie, matematică, anatomie, psihologie, filozofie și misticism islamic. Cartea este cunoscută ca fiind primul tratat al astronomiei post-copernicane realizată de către un savant musulman.

La moartea lui Ismail Fakirullah, Ibrahim Hakkı, a construit un mecanism din trei părți care a creat un truc astronomic ca un joc de lumină, „Mecanismul de refracție a luminii” este un omagiu adus profesorului și mentorului său Ismail Fakirullah din secolul al XVIII-lea. La fiecare 21 martie și 23 septembrie, la echinocțiu, primele fascicule de lumină captate de la soarele care răsare în spatele dealului pătrund prin fereastra de pe perete și ajung la prisma din vârful turnului ca un bloc, pe care prisma o refractă apoi și strălucește de mormântul lui Ismail Fakirullah. Mormântul, turnul și mecanismul de refracție a luminii sunt toate semnificative în legătură cu Kalet’ul Üstad un zid este situat pe un deal cu vedere la Valea Botan, la 3-4 km est de Tillo.

Mormântul lui Ismail Fakirullah și mecanismul său de refracție a luminii sunt o mărturie a unei moșteniri spirituale și culturale de lungă durată care a rezistat de multe secole. Credința sufită este transmisă prin acest mecanism, care pune accent pe mormântul lui Ismail Fakirullah. Mormântul lui Ismail Fakirullah și mecanismul său de refracție a luminii au fost listate pe lista provizorie a siturilor patrimoniului mondial UNESCO în anul 2015.

Prima escală la Tillo am făcut-o la mormântul lui Șeyh Muhammed El-Hazim, aflat într-un sat din apropiere de Tillo, unde am urcat într-un minaret părăsit și am vizitat mormântul din afară.

Cea de-a doua escală a fost la Mormântul lui Ismail Fakirullah, situat chiar în centrul localității Tillo. Vizitat în mijlocul verii, mormântul nu surprinde prin ceva deosebit, iar pietrele funerare din cimitir, care datează din secolul al XIX-lea, și-au pierdut din autenticitate, din cauza eforturilor incorecte de restaurare care s-a făcut în anul 1963.

Mi-am încheiat ziua în parcul Parcul Natural Tillo (Tillo Tabiat Parkı), de unde este o priveliște excelentă spre râul Botan.

[Vizitat în 25.07.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*