Tielt

Tielt este un oraș belgian situat în provincia Flandra de Vest. Prima menționare documentară o orașului datează din 1105, când episcopul de Tournai și-a acordul pentru întemeierea aici a unei biserici parohiale. În 1245, Margareta de Constantinopol, Contesa de Flandra a întemeiat în Tielt un spital, iar câțiva ani mai târziu, au fost construite și o piață și o fabrică de țesături, această activitate devenind în secolele al XIII-lea și al XIV-lea una dintre cele mai importante activități din Flandra.

Începând cu sfârșitul secolului al XVI-lea Tilelt a cunoscut un declin, acesta suferind incendii majore și epidemii, însă începând cu 1700 și până în 1830, orașul a prosperat din nou, de data aceasta ca centru regional pentru industria construcțiilor.

În timpul Primului Război Mondial orașul a devenit cartierul general al armatei germane, iar în cel de -al Doilea Război Mondial orașul Tielt a fost bombardat puternic, fiind ulterior restaurat.

Principala atracție turistică din Tielt o reprezintă Hallentoren, un turn cu clopotniță amplasat pe locul fostei fabrici de pânză, numindu-se și turnul sălii. Acesta a fost adăugat în anul 2000 pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ca parte a celor 56 clopotnițe din Belgia și Franța.

Turnul sălii din Tielt a fost construit în 1275, însă a fost distrus și reconstruit de mai multe ori. Actualul turn, construit în stil renascentist, datează din anii 1558-1560. Începând cu anul 1773, turnul sălii adăpostește un carillon format din 36 de clopote.

Ornamentele heraldice de deasupra galeriilor datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și reprezintă stemele unor familii conducătoare din Tielt din acea periodă.

[Vizitat în 03.03.2023]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*