Templele megalitice din Malta – Templul Ggantija

Cu toate că Malta, inclusiv cu insula Gozo, este departe de a fi una dintre cele mai mari insule din Marea Mediterană, mica țară insulară este deosebit de importantă atunci când vine de istoria antică. În mod concret, Templele megalitice din Malta sunt cunoscute ca fiind cele mai vechi structuri independente din lume, datând din jurul anului 3000 î.e.n. Templele sunt distribuite atât pe insula Malta, cinci la număr, cât și pe insula Gozo, două dintre ele.

Eu n-am avut prea mult timp la dispoziție, așa că imediat după ce am aterizat în Malta, adică pe la ora 10 am, am pornit spre Gozo. De la aeroport am luat un autobuz până la Cirkewwa, de unde am trecut pe Gozo cu feribotul și mi-am continuat drumul cu un alt autobuz, până în Victoria, principalul oraș de aici. În continuare a fost un pic mai dificil, întrucât am așteptat circa o oră până la venit un autobuz spre Xaghra, localitatea în care se găsește Templul Ggantija

Intrarea în Templul Ggantija se face de la un centru de interpretare, care oferă posibilitatea explorării diverselor aspecte legate de viața din perioada neolitică. De asemenea, centrul găzduiește, și o selecție a celor mai semnificative artefacte descoperite în diverse situri preistorice din Gozo.

Din centrul de vizitare se iese afară și imediat este structura megalitică antică. Ținând cont de faptul că are circa 5000 ani vechime, este într-adevăr destul de bine conservată. Am profitat din plin de vizită, ținând cont și de faptul că nu erau mulți vizitatori, poate și din cauză că eu am ajuns cam pe la ora prânzului.  

Se pare că acest templu este unul dintre cele mai mari, iar în cazul meu, care am vizitat un singur templu dintre cele șapte, cred că a fost o alegere bună.

[Vizitat în 28.05.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*