Templul Garni

Templul Garni cunoscut și ca Templul păgân al Soarelui, dedicat zeului armean al soarelui Mihr, reprezintă una dintre cele mai faimoase atracții turistice din Armenia. Acesta este situat la circa 30 km de capitala Erevan, pe valea râului Azat. Templul Garni este destul de aproape de Mănăstirea Geghard, care se află la circa 11 km în amonte și nu prea departe de vechea capitală Artashat (Dvin), situri vizitate chiar înainte de a ajunge aici.

Zona a fost locuită încă din vremuri preistorice și există dovezi prezenței civilizației urartiene, între secolele VIII-VI î.e.n. În secolul al III-lea î.e.n. aici a fost construită o fortăreață, iar în jurul anului 70 e.n., în aceeași zonă a fost construit un templu elenistic. La sfârșitul secolului al XVII-lea, Templul Garni a fost distrus de un cutremur, dar a fost restaurat în anii ‘70, fiind considerat unul dintre cele mai emblematice situri din Armenia, precum și de pe întregul teritoriu al fostei Uniuni Sovietice.

Templul Garni este singura clădire cu colonade greco-romane rămasă în picioare din Armenia și din fosta Uniune Sovietică. În prezent Templul Garni reprezintă dovada trecutului păgân armean, fiind singurul templu păgân de pe teritoriul Armeniei care a supraviețuit tranziției la creștinism, ca religie de stat, tranziție care a avut loc în secolul al IV-lea. Nu se știe de ce a acest templu nu a fost distrus, însă unii specialiști au sugerat că acest lucru s-a întâmplat întruncât s-a considerat că a fost un mormânt al unui rege al Armeniei numit de romani, nu un templu.

Eu am ajuns la Templu Garni destul de târziu și după o ploaie care m-a udat bine la Mănăstirea Geghard. Din fericire am avut noroc și am putut vizita templul, deși lumina n-a fost cea mai bună pentru poze.

Inițial am vrut să mă opresc peste noapte aici, chiar în apropiere de templu fiind un hotel, însă atmosfera din localitate, cu toate străzile în șantier, m-a determinat să merg mai departe. Probabil că cine va vizita templul în viitorul apropiat, va avea parte de acces la acesta pe niște drumuri noi.

[Vizitat în 10.05.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*