
Când mi-am programat vizita la Beijing, Templul Cerului a fost unul dintre principalele obiective incluse în listă, deși inițial nu i-am dat o mare importanță, așa cum am făcut cu Orașul Interzis sau Palatul de Vară. Cu toate acestea, încă de la aterizarea pe aeroportul din Beijing, imaginea templului a devenit omniprezentă, pozele acestui găsindu-se peste tot, inclusiv ca generic pe principalele posturi de televiziuni.
Templul Cerului, a fost construit în anul 1420, în perioada împăratului Yongle din dinastia Ming (1368 – 1644) și extins ulterior, în timpul dinastiei Qing (1636-1912). Templul a reprezentat locul în care împărații celor două dinastii organizau ceremonii anuale în care se rugau la cer pentru o recoltă bună.
Amplasat pe o suprafață de circa 273 ha, Templul Cerului este cel mai mare complex religios antic din China. Suprafața sa este mai mare și decât a Orașului Interzis (construit cam prin aceeași perioadă), împăraților Chinei, considerați ”fii ai cerului”, fiindu-le interzis să construiască ceva mai mare.
Principala construcție din complex este Sala de rugăciune pentru recolte bune, ea fiind și cea mai fotogenică clădire din Bejing și a cărei poză apare peste tot, așa cum am remarcat încă de la început. Clădirea are 38 m înălțime și peste 30 m în diametru, fiind construită fără niciun fel de cuie, ceea ce o plasează printre cele mai mari construcții medievale din lemn.
Alături de aceasta, complexul mai cuprinde o serie de clădiri, dintre care se remarcă clădirea Seifului imperial al cerului și Altarul circular al movilei, toate fiind amplasate de-a lungul unei axe principale.
Pe lângă construcțiile antice, una dintre principalele caracteristici ale templului este aceea că imensul complex servește ca loc de întâlnire pentru populația orașului, în special pentru vârstnici, fiind locul în care aceștia se întrunesc pentru practicarea diferitelor sporturi sau etalarea performanțelor artistice. Eu am vizitat templul în luna decembrie, pe o vreme de circa minus zece grade la miezul zilei și cu toate acestea pot spune că parcul complexului era plin de localnici.
[Vizitat în 26.12.2009]
Leave a Reply