Telč

Telč este unul dintre cele mai vechi orașe medievale situate la intersecția rutelor comerciale dintre Boemia, Moravia și Austria. Orașul este foarte mic, fiind dominat de o piață centrală în formă triunghiulară și de un castel.

Castelul, care a reprezentat principala construcție medievală din oraș, a fost contruit în stil gotic în secolul al XI-lea și ulterior consolidat în secolul al XV-lea. Cea mai importantă perioadă din instoria orașului a fost însă la jumătatea secolului al XVI-lea, când atât castelul cât și clădirile din piața centrală au fost reconstruite în stil renascentist, sub îndrumarea directă a unor artiști italieni. În secolul al XVII-lea, odată cu sosirea călugărilor iezuriți în oraș, multora dintre clădiri li s-au adăugat elemente baroce. Toate acestea la un loc, au avut ca rezultat o calitate remarcabilă a arhitecturii orașului, fapt care a justificat includerea sa, în anul 1992, pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO, ca peisaj medieval urban.

Eu am vizitat centrul orașului într-o escală între Třebíč și Slavonice. Fațadele clădirilor, care se aliniază piața sunt într-adevăr frumoase, însă când am ajuns acolo era deja întuneric, așa că nu m-am putut bucura pe deplin de ele. Pe de altă parte, se pare că în timpul zilei piața este destul de aglomerată, inclusiv cu mașini parcate, însă rămân la părerea că Telč merită din plin o escală.

[Vizitat în 25.09.2014/poza R]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*