Tape Sialk

Vizita la Tape Sialk a fost cea de-a doua mea escală pe care am făcut-o la Kashan, după ce am vizitat Grădiana persană Bagh-e Fin. Tape Sialk este un sit arheologic format din două movile datând din perioade diferite situate la circa 600 m distanță una față de de alta. Movila nordică, este mai veche, ea datând din perioada anilor 6000-5500 î.e.n., în vreme ce movila sudică, datează din jurul anului 3000 î.e.n.

Movila (ziguratul) este înconjurată de un gard, care la prima vedere te poate descuraja să vizitezi situl. Cu toate acestea, această movilă este singura care se vizitează. Imediat după poarta de intrare există o casă de bilete amenajată într-o clădire de forma unui container. Tot aici se găsesc expuse și câteva obiecte găsite în sit, fiind amenajat un fel de colecție muzeală, cum s-ar zice pe la noi.

După ce mi-am cumpărat bilet am pornit spre movila de pământ, situată în imediata vecinătate a casei de bilete. Se presupune că aceasta a fost odată un zigurat, adică o contrucție specifică Mesopotamiei antice, de forma unei piramide în trepte, care avea în vârf un templu, care servea și ca observator astronomic.

Chiar la marginea movilei de pământ, este amenajat un adăpost unde sunt expuse câteva schelete umane, aparent originale, despre care se spune că datează din anul 5500 î.e.n. Din acest punct traseul urcă pe o potecă pavată cu lemn, până în partea superioară a movilei, unde sincer să fiu, nu este mare lucru de văzut și este destul de dificil să-ți imaginezi piramida și observatorul astronomic de acum peste 5000 de ani. Poteca se continuă în circuit și coboară spre punctul de plecare.

Ținând cont de temperatura foarte ridicată, mi-a grăbit vizita, iar întregul circuit mi-a luat puțin peste o jumătate de oră, dintre care vreo 10 minute le-am petrecut în interior, la aer condiționat, în clădirea casei de bilete. Un alt lucru care m-a surprins în mod plăcut, a fost cișmeaua din fața casei de bilete, unde am găsit o apă foarte rece, dar și pahare de unică folosință, lucru pe care nu l-am mai întâlnit până atunci.

[Vizitat în 07.08.2019]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*