Tallinn (Talin)

Estonia a fost cea de-a doua țară baltică pe care am vizitat-o după Letonia. Aeroportul este foarte aproape de oraș, așa că în circa 15 minute am ajuns în centrul vechi al capitalei estoniene (Tallinn), unde m-am cazat la un Guest House, chiar lângă una dintre intrările în oraș. Bineînțeles că n-am rezistat mult în cameră, iar după vreo 15 minute eram deja în centrul vechi, profitând și de vremea superbă de toamnă.

Denumirea orașului vine de la ”taani linnus” – Castelul Danez, castel construit de Regele Waldemar al Danemarcei în secolul al XIII-lea. Tot în aceeași perioadă, în 1248, orașul a devenit membru al Ligii Hanseatice, o rețea de orașe comerciale din nordul Europei.

Centrul istoric al Tallinn-ului este unul dintre cele mai bine fortificate orașe din Europa, fiind înconjurat de un număr impresionant de turnuri și ziduri bine conservate. Inițial orașul a avut 66 turnuri de apărare, însă astăzi se mai păstrează doar 20, ceea ce este deja destul de mult. Orașul a fost inclus pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO în 1997.

Plimbarea pe străzile vechiului oraș este o adevărată plăcere, iar în cele vrei 3 zile cât am stat acolo, nu m-am săturat să străbat aceste străduțe. La fiecare pas pot fi văzute ruine ale vechii cetăți, cu turnuri și ziduri impresionante, biserici cu o istorie străveche și case din epoca medievală. Poate fi văzută și o clădire în care se pare că a fost sediul KGB în perioada sovietică, lucru care mi-a amintit că și în Berlin cea mai frumoasă zonă a orașului a fost controlată tot de sovietici.

În ultima zi am beneficiat și de un tur ghidat, care a dezvăluit multe dintre secretele orașului, pe care din păcate nu le poți descoperi de unul singur.

Pe lângă destinația culturală, un alt aspect interesant este că orașul este una dintre principalele destinații ale finlandezilor ca turism de băutură. Probabil și acest lucru este unul dintre motivele pentru care nu am găsit bere locală mai ieftină de 5 euro, ceea ce îl face de fapt mult mai scump decât alte capitale europene, cum ar fi Bruxelles.

În orice caz, dacă cineva își propune o destinație mai ”exotică” în Europa de nord, merită neapărat să fie trecută în program o escală la Tallinn.

[Vizitat în 27-29.09.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*