Suwon: Korean Folk Village

După o primă jumătate de zi în Seul, aveam o zi întreagă la dispoziție și trebuia să profit din plin de ea. Așa că am ales să merg în Suwon, oraș situat la circa 1 – 1 ½ ore față de Seul, cu metroul. În primul rând trebuie ceva atenție, întrucât pe aceeași linie merg metrouri în mai multe direcții, așa că eu l-am luat din Seul Central pe al doilea. Când am ajuns în gara centrală din Suwon, m-a întâmpinat o ploaie de toată frumusețea. De obicei mă bazez pe geacă, așa că nu aveam umbrelă. Mi-am pus geaca și am încercat să fac pe eroul ieșind în ploaie și pornind repede către centrul de informare aflat la nu mai mult de vreo 50 m de ieșirea de la metrou. Am ajuns în vreo 2 minute, deja ud.

La centru am fost sfătuit că este mai bine să merg prima dată la Korean Folk Village, un fel de Muzeul Satului, varianta coreeană, situat în afara orașului. Pentru acces, acolo există autobuze puse gratuit la dispoziție. Ne-am strâns vreo 5 persoane, așa că am fost dați jos din autobuz și urcați într-un mașină cu vreo 7 locuri, eu ca străin fiind poftit pe locul din față. După vreo jumătate de oră eram deja la intrarea în sat. Prețul este destul de piperat, asta ca să se acopere probabil și transferul și spectacolele.

Noroc că ploaia aproape stătuse. Spre deosebire de muzeele similare de la noi, în care diversitatea arhitectonică este destul de mare, în Korean Folk Village diversitatea arhitectonică este mult mai mică, elemente similare la casele din toată peninsula (inclusiv nordul acesteia). Diferența este făcută de casele ”boierilor” locali, care practic sunt niște palate comparativ cu bordelele muritorilor de rând.

La anumite ore sunt și spectacole. Eu nu am prins decât o nuntă în ”direct”, care cu siguranță este diferită de toate reperele noastre. După nuntă a început să plouă din nou, așa că cea de-a doua jumătate din sat a trebuit să mă ascund mai bine prin case și pe sub streșini. Am petrecut în total peste 2 ore, deși în condiții normale (mai ales de vreme) se recomandă măcar o jumătate de zi pentru vizită.

La plecare am aflat cu părere de rău că autobuzul spre gară pleacă peste o oră, așa că am luat un autobuz de linie, iar la gară am schimbat cu un altul spre Palatul și Cetatea Hwaseong.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*