Suomenlinna

Fortăreața Suomenlinna este situată la circa un kilometru de Helsinki și este construită pe mai multe insule, fiind una dintre cele mai mari fortărețe aflate pe mare din lume. Construcția sa a început la jumătatea secolului al XVIII-lea, având ca principal scop apărarea Imperiului Suedez și a teritoriului actual al Finlandei, după ce acesta și-a pierdut toate provinciile și orașele de la granița de est. Construcția sa a durat circa 40 ani, timp în care s-au ridicat patru cetăți, fiecare pe câte o insulă proprie, completată de fortificațiile ridicate pe alte două insule, lungimea totală a zidurilor de apărare fiind de circa 8 km. Alături de fortificații, aici se regăsește fosta garnizoană, cu cazarmă și clădiri rezidențiale, o bază navală și clădirile de depozitare.

Inițial fortăreața Suomenlinna s-a numit Sveaborg „Castelul Suediei”, însă soldații finlandezi care au construit-o, au denumit-o ”Viapori”. În anul 1808, în urma unui asediu care a durat câteva săptămâni, cetatea a fost cucerită, iar teritoriul Finlandei a devenind parte a Rusiei, până la declararea independenței acestei țări în 1918. Suomenlinna este sit UNESCO din 1991.

Accesul pe insulă este relativ ușor, cu feriboturi care fac legătura cu portul din Helsinki la intervale de o oră sau mai puțin, în funcție de perioada din zi, ținând cont și de faptul că aici locuiesc circa 900  de persoane. Totodată, Suomenlinna este una dintre cele mai importante atracții turistice din Finlanda și o zonă populară de recreere. Din păcate, eu am ajuns aici în luna decembrie și cu alte treburi, așa că recreerea a lăsat de dorit. Acest lucru nu m-a împiedicat să ”evadez” puțin din grup și să fac o incursiune rapidă printre metereze.

[Vizitat în 16.12.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*