Stralsund

Stralsund este un oraș port de la Marea Baltică, în apropiere de insula Rügen, de care este conectat prin Rügendamm, un terasament rutier și feroviar. Orașul datează încă din anul 1200, când de aici se organiza transportul de mărfuri și persoane către insula Rügen. În anul 1293 Stralsund sa alăturat Ligii Hanseatice, devenind (împreună cu Wismar) unul dintre centrele secțiunii Wendesh a ligii. În 1628, în timpul Războiului de 30 de ani, orașul a fost asediat fără succes de forțele imperiale al Sfântului Imperiu Roman aflate sub conducerea lui Albrecht von Wallenstein.

În anul 1648 orașul a trecut sub influența Suediei, perioadă în care a devenit un centru defensiv și administrativ. Stralsund a fost ocupat de francezi în 1807 și de danezi în 1814, iar în 1815 a trecut sub influența Prusiei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial orașul a fost grav avariat, însă bisericile medievale gotice construite din cărămidă, precum și primăria au supraviețuit. Centrul istoric al orașului a fost desemnat în anul 2002 ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, împreună cu centrul vechi al orașului Wismar.

Primul contact cu orașul vechi este zidul orașului (Knieperwall), accesul în interior făcându-se pe cele două porți principale: Kutertor și Kniepertor. Cea mai frumoasă clădire din Stralsund este considerată Rathaus (primăria), dar și bisericile din cărămidă construite în stil gotic sunt impresionante.

În afara orașului vechi, un alt obiectiv din Stralsund este reprezentată de Ozeaneum. Acesta este un acvariu public, principala atracție a Muzeului Oceanografic German, considerat ca fiind unul dintre cele mai mari trei instituții de acest gen din Europa. Acesta s-a deschis în anul 2008 și se axează, în primul rând, pe viața marină din Marea Nordului și Marea Baltică.

[Vizitat în 15-17.09.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*