Muzeul de Științe ale Naturii din Stockholm

Când am ajuns la Stockholm nu m-am gândit că unul dintre obiectivele vizitate va fi Muzeul de Științe ale Naturii. Cu toate acestea, am profitat de faptul că am avut două zile de întruniri chiar în clădirea muzeului, așa că am combinat utilul cu plăcutul.

Muzeul a fost fondat în anul 1819 de către Academia Regală de Științe din Suedia, având ca scop inițial păstrarea colecțiilor adunate de Academie, încă de la înființarea sa în anul 1739. După mai bine de o sută de ani, în 1965, muzeul s-a desprins de Academia Regală de Științe, devenind o instituție de sine stătătoare.

Clădirea muzeului a fost finalizată în anul 1916, iar din 2014 a devenit cel mai mare muzeu din Suedia, ocazie numai bună pentru mine să-l vizitez în același an. Începând cu anul 1993 în cadrul muzeului a fost inaugurat și un cinematograf IMAX, denumit Cosmonova, care are rol și de planetarium. Din păcate această secțiune nu am vizitat-o însă sper să nu fie ca cinematrograful-planetarium din Copenhaga, în care singura limbă disponibilă este cea locală.

În prezentarea muzeului se spune că deține circa 10 milioane de exponate, grupate în 10 expoziții permanente. Ceea ce face însă ca muzeul este diferit de alte muzee similare pe care le-am vizitat, este faptul că accentul este pus pe speciile și ecosistemele polare, specifice atât Suediei cât și nordului planetei.

 

[Vizitat în 04-05.09.2014]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*