Stevns Klint

Stevns Klint este o faleză, de pe insula Zeeland din Danemarca, care se întinde pe o distanță de circa 15 km, între Rødvig, în sud și Bøgeskov Havn, în nord. Zona a fost inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO în 2014, ca fiind o mărturie a proceselor geologice finalizate în perioada cretacică, din urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani. Excursia la Stevns Klint a fost puțin cam ciudată din cauza faptului că n-am corelat bine timpul de mers cu anotimpul, dar nici cu punctul de pornire.

Am ales ca punct de plecare Rødvig, unde am ajuns după ce am schimbat 2 trenuri, primul între Roskilde și Køge, iar al doilea pe o rută mai mult decât secundară între Køge și Rødvig, unde este și capăt de linie.

Din gara Rødvig am ajuns imediat pe poteca paralelă cu faleza și mi-am continuat drumul spre Højerup. Distanța este de 5-6 km, ceea ce înseamnă un drum de vreo oră la un ritm de mers destul de susținut. În același timp, ritmul susținut înseamnă și că se scapă din vedere tocmai caracteristicile pentru care zona a fost inclusă în patrimoniul UNESCO și anume straturile geologice, care deși pot fi văzute în multe locuri de pe potecă, nu pot fi analizate în detaliu.

Cu tot ritmul meu susținut, m-a prins noaptea când mai aveam vreun km și jumătate. Noroc că eram dotat cu o frontală și noroc că Danemarca nu este bântuită de câini vagabonzi.

Când am ajuns la Højerup, principalul punct de atracție din întreaga coastă, era deja beznă. Cred că trebuie să mă fac mai bine înțeles, și anume când spun beznă, chiar așa era: începuse să plouă, iluminatul stradal nu există, iar lumină în case am văzut într-una singură, dar și acolo cred că era vorba despre un opaiț sau lumânare. N-am crezut niciodată că noțiunea de economie poate fi dusă în asemenea mod la extrem, deși micul sătuc Højerup părea locuit. Așa că după o scurtă escală în jurul la centrului de vizitare (sau muzeu) am pornit spre stația de autobuz și mai departe spre Køge și mai apoi spre Copenhaga. În orice caz, zona merită explorată probabil în perioada de vară, când ziua este lungă și probabil este și mai bine dacă nu plouă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*