
În momentul în care am pregătit vizita în Africa de Sud, mi-am pus o întrebare legată de ceea ce aș fi putut vizita în apropiere de Johannesburg. Ținând cont că nu aveam la dispoziție decât o zi, răspunsul nu a fost greu, așa că am decis să combin vizita la Peștera Sterkfontein, combinată cu Vredefort Dome. Inițial mi-a atras atenția zona Mokopane, cu Valea Makapan, cu mai multe peșteri în care s-au descoperit fosile de Australopithecus robustus, specie de hominid timpuriu, care a trăit între 2 și 1,2 milioane de ani în urmă. Din păcate distanța mare, circa 250 km din Johannesburg și timpul necesar, minim 6 ore dus-întors, m-a determinat să optez pentru ceva mai la îndemână, Peștera Sterkfontein.
Peștera Sterkfontein, situată la aproximativ 40 km nord-vest de Johannesburg, în provincia Transvaal, este locul în care au fost descoperite fosile de Australopithecus africanus. Craniul a fost descoperit în 1947 și a fost denumit Mrs Ples, fiind cel mai complet craniu de Australopithecus africanus, găsit vreodată. În prezent se află la Muzeul Național de Istorie Naturală Ditsong, denumit în trecut Muzeul Transvaal din Pretoria. Peștera a fost inclusă în lista UNESCO a siturilor patrimoniului mondial în 2005, prin extinderea sitului existent Fossil Hominid Sites of South Africa, inclus inițial în 1999.
Ca să pot combina cele două obiective ale zilei, am decis să închiriez o mașină. Așa că m-am prezentat la ghișeul de lângă recepția hotelului meu din Sandton, Garden Court, de unde am negociat o mașină, cu tot cu șofer. Am decis să iau mașină cu șofer pe de o parte din cauză că sud-africanii conduc pe partea greșită a drumului, pe de altă parte din cauza criminalității ridicate.
În circa o oră eram deja la Peștera Sterkfontein, la timp ca să prind unul dintre grupurile care tocmai urma să intre în peșteră. După ce am fost echipat de peșteră, am început vizita, însoțiți de un ghid care ne-a oferit informații prețioase. Așa am aflat că peștera nu a fost un loc de adăpost pentru omul primitiv, fiind găsite fragmente de la un singur om, care cel mai probabil a căzut accidental în peșteră. Prin urmare nu este nimic de văzut în peșteră, iar tura se face până la un lac, despre care ni s-a spus că ar avea continuare, dar explorarea este interzisă. La ieșire am avut ocazia să vizitez muzeul foarte frumos amenajat de la centrul de vizitare.
După ce mi-am terminat vizita aici, am plecat spre centrul de vizitare Maropeng, situat în apropiere. Centrul de vizitare este dedicat originii omenirii (Cradle of Humankind) și este amenajat într-o movilă de pământ (tumul), folosită ca mormânt într-o epocă străveche. Vizita începe cu o plimbare cu barca printr-un tunel, în care am avut ocazia să ”trec” prin diferite etape ale creării Pământului, prin intermediul imaginilor proiectate pe pereții tunelului. După plimbare cu barca urmează sălile de expoziție, în care evoluția omenirii este afișată într-o manieră modernă prin afișe, exponate (copii ale scheletelor originale găsite în zonă), dar și jocuri interactive și distractive, care încurajează vizitatorii să învețe mai multe despre originile noastre. Vizita se termină la ceva distanță de tumul, la care m-a întors pe jos, pe o alee cu acces la o terasă amenajată deasupra movilei, de unde se văd împrejurimile.
Cu ceva întârziere, mia ales că nu luasem în calcul vizita la Maropeng, am pornit mai departe spre Vredefort Dome, sperând să pot vizita și cel de-al doilea sit UNESCO al zilei și al Africi de Sud pentru mine.
Leave a Reply