Soweto

Soweto este unul dintre simbolurile apartheidului din Africa de Sud. Așa că pentru a încerca să înțeleg cât de cât din ceea ce a însemnat apartheidul, am vizitat și eu Soweto, într-o excursie standard de câteva ore.

Soweto (care vine de la abrevierea South Western Townships), a fost fondat în anii ‘30, când guvernul Africii de Sud, condus de albi, a început segregarea rasială, creând orașe pentru negrii, pentru separarea acestei comunități de albi. Acest lucru s-a făcut în baza Legii Zonelor Urbane (Urban Areas Act) din 1923, populația de culoare fiind mutată departe de Johannesburg, într-o zonă separată printr-un coridor sanitar (de obicei un râu, cale ferată, zonă industrială sau autostradă), de suburbiile locuite de albi. În prezent Soweto este situat în zona metropolitană a Johanesburgului, fiind încorporat în acesta în anul 2002.

După o escală pe drum la Muzeul Aparheidului, ghidul nostru (format din două persoane: eu și un algerian), un puști de culoare care turuia un text standard, ne-a dus într-unul dintre cele mai bogate cartiere din Soweto, unde am aflat că stau medici și alte persoane cu meserii foarte bine plătite. Cu această ocazie am aflat că în Soweto există oficial 29 cartiere, însă se pare că neoficial sunt vreo 34, unele dintre acestea fiind destul de periculoase și pentru persoanele de culoare, din cauza criminalității crescute.

După cartierul bogat, care nu mi s-a părut ceva ieșit din comun, am fost duși să vedem și unul dintre cele mai sărace cartiere, unde localnicii stau în niște barăci de metal și majoritatea n-au curent electric (cei care au sunt de fapt branșați ilegal la liniile electrice).

Următoarea oprire am făcut-o în apropierea turnurilor de răcire ale fostei centrale electrice pe cărbune Orlando, în prezent dezafectată. Cele două turnuri de răcire, construite în 1951, sunt un reper important în Soweto. Ambele turnuri sunt pictate, unul cu o reclamă publicitară, iar celălalt cu o pictură murală, cea mai mare din Africa de Sud. Între cele două turnuri s-a amenajat o platformă, folosită pentru practicarea de bungee jumping, însă noi nu ne-am încercat norocul.

Am plecat mai departe spre următoare destinație: Memorialul Hector Pieterson, în cartierul Orlando West.  Memorialul și Muzeul Hector Pieterson sunt dedicate păstrării memoriei revoltelor din Soweto din 16 iunie 1976, atunci când mii de elevi au manifestat împotriva impunerii limbii afrikaans ca mijloc de predare în școli. Confruntările cu poliția s-au soldat cu uciderea a 23 de elevi, iar poza unuia dintre elevi, Hector Pieterson, a fost publicată în toată lumea și a devenit imaginea emblematică a revoltelor din Soweto. Muzeul și memorialul au fost adăugate de Africa de Sud, în 2015, pe lista provizorie a siturilor patrimoniului mondial UNESCO, sub denumirea ”Drepturile Omului, Lupta de Eliberare și Reconciliere: Siturile Moștenirii Nelson Mandela”, fiind una dintre cele 19 locații ale acestei nominalizări. Din păcate am ajuns destul de târziu și nu am apucat să vedem și muzeul.

De la  Memorialul Hector Pieterson am pornit pe jos spre casa lui Nelson Mandela, aflată în apropiere. Aceasta este casa în care Nelson Mandela a locuit din 1946 până în 1962. În 1977 Mandela a donat casa către Soweto Heritage Trust, pentru a fi administrată ca muzeu. În anul 1999, casa a devenit prezent  Muzeul Național Nelson Mandela și fost declarată ca Patrimoniu Național în 1999.

La mică distanță de Casa Mandela este casa arhiepiscopul Desmond Tutu (Casa Tutu), un alt laureat al premiului Nobel din Africa de Sud. Din păcate, această casă nu este deschisă publicului.

Deși noi n-am ieșit din mașină decât în zona super turistică dintre la Memorialul Hector Pieterson și strada Vilakazi, cu casele celor doi laureați ai premiului Nobel, se pare că există multe locuri din Soweto destul de sigure pentru turiști, fiind organizate chiar și tururi cu bicicleta. Noi însă ne-am încheiat vizita după vreo 2-3 ore, printre tarabele cu suveniruri din apropiere de Memorialul Hector Pieterson și ne-am întors spre Standton, trecând pe lângă Stadionul Orlando, unul dintre stadioanele pe care s-au jucat meciuri la Campionatul Mondial de Fotbal din 2010, dar care este folosit, de regulă, pentru meciurile de rugby.

[Vizitat în 04.10.2016]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*