
În 2014 am petrecut la Slavonice câteva zile timp în care am avut suficient timp să dau ocol de mai multe ori centrului vechi. Orașul Slavonice este situat chiar la granița cu Austria. Chiar și singura casă de schimb valutar fiind cea de la punctul de trecere a frontierei.
Orașul datează din perioada medievală, atunci când Slavonice a fost un oraș important pe ruta dintre Praga și Viena. Clădirile din centrul vechi sunt construite în perioada renascentistă din secolele XIV-XVI. Nefiind expert în stiluri arhitectonice, prima reacție am avut-o la contactul cu casele pictate la exterior, despre care am crezut inițial că sunt niște grafitii de dată recentă, făcute la comanda edililor locali. De fapt este vorba de sgraffito, o tehnică de decorare a pereților, produsă prin aplicarea straturilor de tencuială nuanțate în culori contrastante pe o suprafață umezită.
Ornamentele care împodobesc clădirile renascentiste, desenele prezente pe o parte dintre acestea și tot contextul existent, fac ca orașul să fie unul dintre cele mai atrăgătoare și fotogenice din Cehia.
Ca o consecință a arhitecturii renascentiste bine conservate, ce este drept și cu unele influențe gotice, Cehia a avansat către UNESCO, în anul 2001, propunerea de includere a orașului pe lista siturilor patrimoniului mondial sub denumirea case renascentiste din Slavonice. În prezent nu se știe dacă și când aceste case vor fi incluse pe lista UNESCO, fiind unele probleme legate în special de criteriul de unicitate al acestora, însă la nivelul Cehiei ele de importanță națională și protejate ca atare.
[Vizitat în 23-25.09.2014]
Leave a Reply