
Am vizitat situl arheologic Philippi făcând o escală în drumul spre Thassos. Situl se află în localitatea Krinides la circa 80- 85 km de punctul de graniță Ilinden – Exochi, pe unde am intrat în Grecia și la numai vreo 16 km de Kavala.
Situl arheologic din Philippi cuprinde ruinele unui oraș din Macedonia dezvoltându-se ca un oraș strategic de provincie sub dominația romană și a devenit un centru timpuriu al creștinismului.
Orașul a fost fondat în 356 î.e.n. de regele Philip (Filip) al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare, într-o locație strategică de pe ruta est-vest a imperiului său, rută care a fost ulterior reconstruită de romani ca Via Egnatia. În anul 43 î.e.n., o armată condusă de moștenitorii împăratului roman Iulius Cezar, Octavian și Marc Antoniu, s-a confruntat cu o armată condusă de asasinii acestuia, Cassius și Brutus. Moștenitorii lui Cezar au câștigat lucru care a condus la destrămarea Republicii Romane.
Orașul are o legătura cu istoria creștină timpurie. Astfel, în anul 49 sau 50, Apostolul Pavel a fost a venit aici și a fost aruncat în închisoare pentru o predică ținută în Forum. Apogeul creștinismului în Philippi a fost în secolul al IV-lea, prima biserică fiind construită în anul 343.
Comparativ cu alte situri antice din Grecia, Philippi are mai puține de oferit, iar o bună cunoaștere a istoriei antice este binevenită. În orice caz, ținând cont de rădăcinile sale romane și creștine, povestea este diferită de povestea altor situri grecești, motiv pentru care a fost inclus în lista siturilor UNESCO în 2016.
În opinia mea, situl se poate vizita în circa o oră. Nu recomand însă restaurantele de aici, unde deși am fost singurii clienți, am așteptat mai bine de o oră până ni s-a adus comanda.
[Vizitat în 04.08.2014]
Leave a Reply