Situl arheologic Antas

În partea de sud – vest a Sardiniei, la vreo 10 km de Iglesias, se găsește situl arheologic Antas. Acesta este amplasat într-un amfiteatru natural, dominat de Templul lui Antas, singurul de acest gen din Sardinia. Nu pot să afirm cu certitudine, dar cred că este unul dintre cele mai frumoase amplasamente ale vreunui sit roman pe care l-am vizitat până acum.

Importanța sitului arheologic este dată de vestigiile lăcașului de cult roman, dedicat lui Sardus Pater Babai, un războinic sard care a unit oamenii și popoarele din toate timpurile. Templul datează din secolul I î.e.n., iar prin secolul al II-lea e.n. a fost menționat și de Ptolemeu în scrierile sale. Se pare că templul a suferit mai multe restaurări, iar ultima restaurare majoră, atestată de inscripția din partea superioară a ruinelor, datează din secolul al III-lea.

Sub treptele care duc către templul au fost descoperite rămășițele unui locaș de cult cartaginez (500 î.e.n.), construit în onoarea divinității punice Sid Addir Babay, un zeu indigen venerat în sanctuarul Nuragic din apropiere.

De la templul roman, am pornit mai departe pe o potecă și după o plimbare de 15 – 20 minute, am ajuns la cariera romană, locul de unde s-au tăiat rocile folosite la construcția templului.

Ne-am întors în partea centrală a sitului și ultima escală am făcut-o la ruinele satului nuragic, care atestă prezența civilizației în zonă încă din epoca bronzului. Descoperirile arheologice au scos la iveală faptul că populația nuragică a fost prima care a folosit valea Antas ca loc sacru pentru înmormântare, descoperindu-se trei morminte datând din epoca fierului.

Lângă ruinele satului nuragic a fost descoperită și o potecă din vremea romană, care merge până la Peștera Su Mannau (circa 2,5 km), însă noi am optat să ne continuam drumul cu mașina până acolo.

[Vizitat în 29.04.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*