
Atunci când mi-a schițat traseul pentru excursia din Israel, mi-am propus ca din Mitzpe Ramon, unde ne-am oprit să vizităm Craterul Ramon, să ajung direct la Beer Sheva. Cu toate acestea, după câteva discuții cu ghidul de la Craterul Ramon și ceva informații găsite în ultimul moment, am decis că avem timp să facem un mic ocol și să ne oprim la Parcul Național Shivta.
Am ajuns la Shivta relativ repede. Practic, din drumul spre Beer Sheva, la intersecția Tlalim (nu poate fi ratată, fiind ce-a mai mare interesecție de pe traseu, înainte de Beer Sheva), la circa 50 km de Mitzpe Ramon, am făcut la stânga și am mai mers circa 35 km (la un moment dat se mai face o dată la stânga pentru a ajunge la parc).
Parcul Național Shivta este una dintre cele patru componente ale sitului UNESCO ”Drumul Tămâiei și orașele deșertului Negev”, sit adăugat pe lista UNESCO în anul 2005, celelalte fiind Mamshit, Avdat și Haluza. Spre deosebire de celalte situri UNESCO vizitate până la acesta în Israel, aici a fost singurul loc unde practic nu exista nimeni nici să taie bilete la intrare, să ne dea vreun pliant sau măcar să păzească ruinele.
Shivta, alături de celelate 3 orașe ale sitului UNESCO, făceau parte dintr-o rețea de site-uri comerciale care se întindea din Oman, prin Arabia Saudită, Iordania și Israel. Orașul nabatean Petra făcea și el parte din aceeași rețea comercială. Shivta a fost singurul dintre cele orașe și Israel pe care am avut ocazia să-l vizitez, celelalte 3 fiind în locații mai greu accesibile sau prin zone prin care n-am ajus eu.
Shivta datează din secolul I î.e.n fiind locuit deoportrivă de romani și nabateeni. Cu toate acestea, ruinele datează în mare parte din perioada bizantină, respectiv de pe vremea cruciaților. Porțiuni mari din sit sunt încă îngrămădite unele peste altele, însă există și pereți înalți, spații interioare definite și unele structuri care au supraviețuit într-o formă rezonabilă. Pincipala atrație rămâne însă cele două biserici din perioada bizantină, care mai păstrază porțiuni din cupole și curțile interioare ale acestora.
Mie mi s-a părut că situl este extraordinar și a fost și foarte bine puns în valoare de soarele puternic de dimineață. Mai mult decât atât, spre deosebire de Telurile biblice (sistemele antice de colectare a apei care conțin și legături cu Biblia), pe care le-am vizitat imediat după acest sit (Beer Sheva și Megiddo), aici se regăsesc destule vestigii în picioare pentru a ne ajuta să ne imaginăm cum arătau locurile în culmea prosperității lor, motiv pentru care situl este mult mai interesant din punct de vedere vizual.
[Vizitat în 29.11.2017]
Leave a Reply