
Sheikh sau Shiikh este cel de-l treilea oraș pe care l-am vizitat în sejurul din Somaliland. Orașul se află pe drumul dintre Berbera și Burao, drum care se continuă spre Garoowe, capitala Puntland-ului, o altă zonă autonomă a Somaliei, însă nu așa de sigură cum este Somaliland.
Imediat după ce se iese din Berbera, drumul continuă printr-o zonă aridă, iar pe la jumătatea distanței, acesta nu începe să urce pe versanții munților Golis. Odată cu urcarea, cu multe curbe în ac de păr, peisajul devine ceva mai verde, pentru ca în cele din urmă să se ajungă la pasul Sheikh, la o altitudine de aproximativ 1490 m. Pe drum există câteva puncte unde se poate opri pentru a admira priveliște, zona fiind considerată una dintre cele mai pitorești din Somaliland, deși prin comparație cu alți munți, nu aș putea spune același lucru. După pasul Sheikh, drumul se continuă cu o scurtă coborâre până în orașul Sheikh, care se află pe un platou la aproximativ 1430 m. Deși este o zonă pare o zonă montană, Munții Golis nu sunt un lanț muntos propriu-zis, ci zona nordică zimțată a platoului somalez.
În Sheikh am intrat pe o uliță și după câteva sute de metri am oprit în zona unor case destul de sărăcăcioase. De aici mi-am continuat drumul pe jos încă vreo 200-300 m, până la niște pietre acoperite de vegetație.
Aceste pietre sunt de fapt ruinele Ferdusei, un oraș care datează din secolul al XVI-lea. Nu există niciun panou informativ și nici pe internet n-am găsit foarte multe informații, iar vegetația de pe pietre m-a împiedicat să-mi fac o imagine cât de cât despre ceea ce a fost cândva aici. Se pare însă că ruinele au fost descoperite în 2015, deci destul de recent, așa că dacă lucrurile merg bine în zonă, există șansa să se facă și alte cercetări arheologice în viitor.
Am pornit înapoi destul de dezamăgit de ceea ce am văzut, însă ghidul meu mi-a rezervat o surpriză. Din drumul principal, a intrat pe o altă uliță, ceva mai mare, pe care a continuat ceva mai bine de o jumătate de kilomentru.
Deși în programul meu nu era menționat nimic, ghidul m-a dus să vizitez ruinele unei case mai mari, despre care mi-a spus că a fost reședința guvernatorului britanic, Somalilandul fiind colonie britanică până în 1960. La fel ca și la ruinele cetății Ferdusa, nici aici nu există vreun panou informativ. Cert este că ruinele există. Nu mai există acoperiș, iar mulți pereți sunt deja căzuți, însă este foarte clar că aceasta a fost o clădire mare, total diferită de casele tradiționale din zonă.
În lipsa informațiilor suplimentare de al fața locului sau de la ghid, nu am reușit să-mi dau seama cărui guvernator a aparținut reședința și nici când a fost abandonată. În plus, chiar și după căutări mai avansate pe internet, nu am aflat despre ce reședință este vorba, ci doar că informația că Sheikh-ul ar conține clădiri coloniale britanice vechi, informații care se pare că sunt preluate dintr-un articol dintr-un jurnal geografic scoțian din 1898.
Cu siguranță că în momentul în care apele vor fi mai liniștite în regiune și se vor pute face ami multe cercetări arheologice, se va ști mai mult și despre aceste ruine. Până una alta, Sheikh-ul nu are foarte multe de arătat, însă are potențial.
[Vizitat în 23.01.2023]
Leave a Reply