Sharjah: poarta către statele Trucial

Pentru prima mea vizită în Emiratele Arabe Unite am ales să vizitez Fortul Sharjah și Muzeul Al Mahatta, din Emiratul Sharjah. Deși la prima vedere o vizită în Dubai pare simplă, din punct de vedere al transportului în comun, totul devine extrem de complicat când vrei să treci în alt emirat. Până la urmă am reușit sa găsesc informația potrivită și am luat metroul până la stația Union. Stația de autobuz Union este chiar la ieșirea de la metrou, iar pentru Sharjah se poate lua autobuzul 303, putând fi folosit același card ca la metrou. Drumul a fost unul integral urban și nici n-am știut când am trecut granița dintre cele două emirate, ca am și ajuns la ultima stație Al Jubai Bus Station. De aici am optat să merge pe jos, drumul până la Fortul Sharjah fiind de mai puțin de 1,5 km.

Fortul Sharjah, cunoscut și ca Fortul Al Hisn, a fost construit în anul 1823. Fortul are o formă pătrată, cu o curte spațioasă în mijloc. El are două etaje principale și trei turnuri construite în scop defensiv. La momentul construcției sale, în 1823, acesta a fost considerat cea mai mare și mai importantă construcție din Sharjah. Materialul folosit pentru construcția fortului a fost coralul colectat din apele Golfului Arabic. Pereții au fost acoperiți cu tencuială maro deschis. Ușile fortului sunt din lemn de tec, în timp ce tavanele sunt din trunchiuri de mangrove și ramuri de palmier, fără frunze și fibre.

Fortul a fost construit în scopuri defensive, în principal pentru a proteja orașul și locuitorii. Principalele elemente defensive au inclus ziduri solide groase, ziduri înalte de apărare și turnuri de pază înalte, alături de multe alte structuri de apărare. Fortul a servit și ca reședință a familiei conducătoare Al Qasimi și a fost sediul guvernului Sharjah.

Fortul Sharjah a fost parțial demolat în ianuarie 1970, singurul turn rămas (cel din partea dreaptă), dând și numele pieței în care se află – „Al Burj”. Fortul a fost restaurat de actualul conducător ca parte a unui program cuprinzător de restaurare continuă a nucleului tradițional al vechiului oraș-port Sharjah sub numele de „Inima Sharjah-ului”. Restaurarea Fortului Sharjah a început în ianuarie 1996 și a fost finalizată în aprilie 1997, iar din anul 2015 acesta fucționează ca muzeu.

De la fortul Sharjah am pornit mai departe spre următorul obiectiv din zonă, Muzeul Al Mahatta, situat la aproape 2,5 km distanță, drum care a însemnat o plimbare ușoară, în care am putut vedea câte puțin din Sharjah.

Muzeul Al Mahatta este un muzeu relativ nou, fiind inaugurat în anul 2000. Muzeul a fost amenajat în locația primului aeroport din regiune, construit în anul 1932. Acest aeroport a fost transformat într-un muzeu care oferă informații despre primele zboruri din Emiratele Arabe Unite și din regiune. Aeroportul a fost folosit în anii ‘30 ca loc de escală pentru zborurile pe rutele comerciale dintre Marea Britanie și India.

Dincolo de importanța sa istorică, aeroportul este important datorită obiectelor sale de colecție unice, printre care avioane, stații radio etc, care povestesc istoria aviației de la primele încercări ale omului de a zbura, până la aterizarea pe lună. În plus, are și o secțiune care face legătura între zborurile oamenilor și tiparele de zbor ale mai multor specii de insecte și păsări, inclusiv specii dispărute.

Cele două locații vizitate fac parte din propunerea Emiratelor Arabe Unite de includere pe lista siturilor UNESCO, fiind pe lista provizorie a acestei țări, cu denumirea de Sharjah: Gate to Trucial States. Această propunere vizează poarta de intrare către statele Trucial, denumirea anterioară a Emiratelor Arabe Unite, iar istoria sa datează în principal din secolele al XIX-lea și al XX-lea.

După cele două vizite m-am îndreptat spre autogară, pentru a mă întoarce în Dubai, dar înainte am făcut și o scurtă escală la Sharjah Central Souq, un centru comercial axat pe vânzarea aurului.

[Vizitat în 14.01.2023]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*