Seocheon Tidal Flat

Seocheon Tidal Flat este o zonă situată în zona costieră de vest din centrul Coreei de Sud. Zona este recunoscută ca fiind una cu cele mai mari diferențe între flux – reflux din lume. Ecosistemele de aici sunt o combinație de nisip și mâl, în diferite concentații, adică fie mai mult nisip, fie mâl, dar foarte importante din punct de vedere al speciilor acvatice (crustacee, pești) care sunt importante pentru păsările de apă, în special migratoare, unele amenințate la nivel mondial. În 2008 întreaga zonă a fost desemnată ca sit Ramsar (zonă umedă de importanță internațională).

Situl include atât estuarul râului Geum, pe care am tot văzut-o din autobuz timp de o săptămână în drumul nostru dinspre Gunsan spre Seocheon, de fiecare dată dimineața, la maree joasă, cât și zona de lângă Institutul pentru Biodiversitate Marină din Coreea de Sud (MABIK). După vreo două zile, timp în care n-am ieșit din clădirea MABIK, am decis să fac o plimbare pe malul mării.

După ce am ieșit din clădire, am traversat parcarea și am intrat într-o pădurice cu alei foarte bine definite. M-am plimbat puțin, iar după vreo 5 minute am ajuns pe plajă. Mareea era joasă, asșa că m-am plimbat în voie ”vânând” crustacee prin nisip. M-am oprit în zona unei pasarele construită special pentru vizitare. Accesul pe pasarelă se face contra cost, dar din păcate îmi lăsasem portofelul în clădirea MABIK. În orice caz, eram după sezonul de migrare a păsărilor, așa că n-am ratat mare lucru. Ce m-a surprins foarte mult a fost un spațiu amenajat pentru curățirea nisipului de pe încălțăminte, adică niște ”suflătoare” de nisip, lucru care mi-a permis să nu fac mizerie în MABIK.

Am revenit pe plajă în ultima zi, împreună cu alți colegi din grupul meu. În plus, pentru cei interesați, în MABIK există și o expoziție dedicată vieții marine, pe care am vizitat-o tot cu grupul, dar fără telefon, așa că n-am poze de acolo.

[Vizitat în 16-17.10.2019]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*