Sarajevo: Podul Latin și Primul Război Mondial

S-au împlinit 100 ani de la asasinarea pe 28 iunie 2014 a arhiducelui Franz Ferdinand, moștenitorul tronului austro-ungar. Se întâmpla în Sarajevo, pe fondul unor nemulțumiri ale naționaliștilor sârbi ca urmare a anexării teritoriului Bosniei la Imperiul Austro-Ungar.

Nu vreau să intru în amănunte istorice și nici nu cred că este cazul, mai ales că alții mai avizați au scris suficient de-a lungul timpului. Totuși, trebuie subliniat că atentatul a fost unul premeditat. Echipa de atentatori a fost formată din 6 membrii, conduși de Danilo Ilić (unul din liderii organizației panslavistă Mâna Neagră) și plasați în diferite puncte alte traseului alaiului oficial, care se îndrepta dinspre gară spre primărie, pe malul râului Miljacka. Deși au făcut ceva pagube, reușind să detoneze o bombă și să avarieze o mașină din alai, ei au eșuat rând pe rând în tentativa de asasinat a arhiducelui. După o întrevedere cu autoritățile la primărie (situată în zona Stari grad – Baščaršija), coloana a pornit, pe același drum spre spitalul unde fusese internat colonelul rănit în bomba care a explodat la sosire.

Pe drum însă, Guvernatorul Bosniei, aflat în aceeași mașină cu Franz Ferdinand și soția acestuia Sophia, a cerut șoferului să facă schimb de locuri în urma unei neînțelegeri cu privire la traseu. Această oprire s-a făcut în zona Podului Latin. În mod ironic, Gavrilo Princip care eșuase în tentativa de asasinat cu puțin timp înainte și care rămăsese în zona unui magazin din zonă, s-a trezit cu mașina arhiducelui oprită în fața sa, la 1,5 – 2m. Așa că a scos pistolul și i-a executat atât pe principe cât și pe soția sa. N-au murit pe loc, ci într-un interval de circa 30 minute. Austro-Ungaria a declarat război Serbiei o lună mai târziu, ceea ce avea să însemne începutul ”Războiului cel Mare”, rebotezat ulterior Primul Război Mondial.

Revenind în zilele noastre evenimentul este reamintit vizitatorilor printr-un panou informativ pus la  podul Latin (aflat în renovare / restaurare în 2013) și un muzeu dedicat evenimentului vis-a-vis (de fapt o singură încăpere).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*