Saqqara

Anul 2020 a fost un an deosebit în ceea ce privește descoperirile arheologice extraordinare de la Saqqara din Egipt. Din păcate pentru mine am vizitat acest loc înainte de descoperirile ultimilor ani, însă din fericire am avut ce vedea.

Cu toate că majoritatea turiștilor asociază Egiptul cu piramidele de la Giza, locul în care a fost construită prima piramidă este la Saqqara, zonă situată la Saqqara, la circa 35 km sud de Cairo, unde este vechea necropolă de la Memphis.

Prima escală am făcut-o la Muzeul Imhotep. Acesta a fost inaugurat în 2006 și este dedicat arhitectului egiptean, Imhotep. Muzeul are 5 săli, în care pot fi văzute exponate ale descoperirilor din zonă, dar și o sală în care se proiectează un film despre descoperirile de aici, produs de National Geographic și avându-l ca narator pe egipteanul Omar Sharif.

Accesul în situl arheologic s-a făcut printr-o zonă acoperită cu plină de coloane. Coloanele sunt foarte interesante, însă nu sunt prea multe informații despre ele la fața locului. Am aflat mult mai multe informații în ultima zi, în Muzeul Coptic din Cairo, așa că recomand vizitarea acestuia înainte de a ajunge la Saqqara.

Dincolo de intrare se întinde necropola și piramidele. Memphis a fost prima capitală a Egiptului acum circa 5000 ani, iar aici se găsesc mormintele faraonilor din prima și a doua dinastie. Majoritatea mormintelor de aici sunt mici și dreptunghiulare (mastabas), oarecum ceva de genul criptelor din ziua de azi. Din nefericire, accesul printre morminte nu era deschis, așa că pot fi văzute doar din apropiere.

Atracția principală o reprezintă însă piramida în trepte a lui Djoser. Deși la prima vedere nu este la fel de impresionantă ca piramidele de la Giza, această piramidă reprezintă una dintre cele mai importante situri arheologice din tot Egiptul. Piramida în trepte a fost construită de Imhotep, în secolul al 27 î.e.n., pentru Djoser, primul faraon din dinastia a treia (circa 2670–2650 î.e.n). Aceasta a fost prima piramidă construită în Egipt și prima structură de mari dimensiuni, construită din piatră tăiată, din lume.

Din nefericire vremea nu prea grozavă de sfârșit de decembrie, cu frig, vânt și foarte mult praf, nu ne-a permis să explorăm cum trebuie zona, dar chiar și așa vizita a meritat. În plus, în ultimii ani (2017-2020), aici au fost făcute printre cele mai importante descoperiri arheologice din lume din probabil ultimii 50 ani, ceea ce înseamnă că nu peste mult timp, Saqqara va fi o destinație mult mai căutată și mai apreciată decât în prezent.

[Vizitat în 22.12.2008]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*