
Complexul monumental Santa Maria la Nova, situat în centrul istoric al orașului Napoli, include o biserică, o fostă mănăstire și un muzeu care conțin diverse lucrări artistice și religioase.
Biserica datează din anul 1279, fiind construită în stil gotic, pe locul vechiului turn Maestra care străjuia portul. Expresia de ”la Nova” a fost dată bisericii pentru a o diferenția de biserica Santa Maria ad Palatium, demolată în 1268 de Carol de Anjou pentru construcția Castelului Nou (Castel Nuovo). De-a lungul timpului biserica a suferit de urma mai multor cutremure și incendii, fiind reconstruită de mai multe ori, forma actuală datând din perioada 1596-1599. Interiorul bisericii se remarcă prin cele 16 capele decorate cu fresce și sculpturi de subiecte religioase. Impresionant însă este tavanul, sculptat în lemn și împărțit în 46 de casete cu diferite fresce din Vechiul Testament.
Alături de biserică, se regăsește Mănăstirea San Giacomo della Marca, care a fost activă până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ceea ce este interesant la ea și motivul pentru care am vrut neapărat să vizitez complexul, este asociarea acestuia cu Dracula. Mai precis, mănăstirea adăpostește numeroase monumente funerare din secolul al XV-lea. Printre ele se găsește și una care se pare că ar putea fi mormântul lui Vlad Țepeș sau Dracula. Unii istorici italieni au tras concluzia că gravurile de pe piatra funerară se potrivesc mai bine lui Vlad Țepeș decât nobilului italian despre care s-a crezut multă vreme că este înmormântat acolo. Emblema principală este sigiliul Ordinului Dragonului, căruia îi aparținea tatăl lui Vlad, iar cei doi delfini pot fi asociați cu stema Dobrogei, acolo unde Vlad Țepeș se pare că a câștigat o bătălie împotriva otomanilor.În plus, un savant a decodificat o epigrafă criptată din spatele mormântului ca „Blad” (asociat cu Vlad). De unde și până unde a ajuns Vlad Țepeș să fie îngropat la Napoli? Tot unii istorici italieni au ajuns la ipoteza că după ce Vlad Țepeș a fost ucis de otomani, capul acestuia a fost dus la Constantinopol, iar de aici acesta a fost răscumpărat de către o aristocrată pe nume Maria Balsa, care l-a dus la Napoli și l-a îngropat într-un sarcofag de marmură.
Tot în incinta complexului se găsește și Muzeul de Artă Religioasă Contemporană (ARCA), care conține diverse lucrări artistice și religioase.
[Vizitat în 31.12.2018]
Leave a Reply