Saint Malo

Orașul medieval fortificat Saint Malo este unul dintre cele mai vizitate locuri din Bretania, din nord-vestul Franței. Saint-Malo este așezat chiar la gura de vărsare a răului Rance, pe malul drept al estuarului. Din punct de vedere geografic, golful Saint Malo este punctul de unde Marea Mânecii se continuă spre vest cu Oceanul Atlantic, aici fiind unul dintre locurile cu cele mai mari maree din lume, diferența de nivel ajungând constant la peste 10 m, dar și mai mult, în zonă fiind amenajată și o centrală de producere a energiei generată de maree.

Orașul datează încă din secolul al XII-lea, însă există dovezi ale unui trecut ce datează dinainte de epoca romană. Periaoda sa de glorie a fost în secolul al XVI-lea, atunci când a cunoscut dezvoltarea ca port maritim. Fiind amplasat strategic la ieșirea din Marea Manecii, portul Saint Malo era folosit ca escală pentru navele care plecau din nordul Europei spre Atlantic. În aceeași perioadă, Saint Malo a fost supranumit și ca „Orasul corsarilor”, regii Franței tolerând actele de piraterie asupra navelor comerciale olandeze si engleze care traversau zona, în schimbul unor taxe plătite către regalitate. Activitatea corsarilor a continuat până la inceputul secolului al XIX-lea fiind total interzisă abia prin Tratatul de la Paris din 1814.

Din Saint Malo a plecat, în secolul al XVI-lea, navigatorul și pescarul Jacques Cartiers, ajungând pe teritorul Canadei de azi și decoperind mai întâi Newfoundland, iar apoi navigând pe cursul râului Saint Lawrence și descoperit satele Stadacona și Hochelaga, în prezent orașele Quebec și Montreal.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Saint Malo a fost grav avariat, fiind bombardat și distrus aproape în întregime. Orașul a fost restaurat compelt, cu respectarea tehnologiilor existente înainte de război, în prezent existând un superb oraș fortificat, cu străzi perpendiculare și case din piatră.

La vizitarea orașului nu trebuie ratată plimbarea pe cei aproximativ 2 km de ziduri fortificate, mai ales că accesul este liber. Foarte spectaculoasă mi s-a părut plaja Bon-Secours din fața zonei fortificate, unde, la reflux, se poate merge până la Grand Bé, o insulită unde sunt ruinele unui fort antic, dar și este mormântul romancierului francez Francois – Rene de Chateaubraind. Trebuie însă să aveți mare atenții la maree, iar la primul semn de creștere a nivelului apei trebuie să vă grăbiți spre mal, altfel veți rămâne blocat acolo pentru mai multe ore.

[Vizitat în 05-07.05.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*