Rozhen

Drumul spre insula grecească Corfu poate fi o provocare dacă îți propui să-l parcurgem dintr-o bucată. Eu nu mi-am propus acest lucru, iar la recomandarea unor prieteni am decis să fac o escală la Melnik, în sudul Bulgariei. Din pacate n-am găsit locuri de cazare în ultimul moment în melnik, însă am găsit în Rozhen, un sat situat la doar câțiva km distanță.

Am ajuns în Rozhen după amiaza, după un drum de aproape 600 km și m-am cazat la pensiunea Dinchova, fiind singurii clienți. Tot aici am servit și cina, un grătar cu de toate, și micul dejun. Foarte bun a fost însă vinul casei, zona fiind una recunoscută în Bulgaria pentru vinul deosebit de bun. Chiar am luat și la ”pachet” vreo 2 sticle.

După cazare am avut timp suficient pentru o tură scurtă. Satul, care poartă denumirea mănăstirii din apropiere, este în prezent aproape abandonat, acolo mai trăind vreo 10 locuitori, așa că o parte dintre case sunt abandonate, iar altele amenajate ca pensiuni.

Plimbarea prin sat a fost completată cu o scurtă plimbare pe o potecă din zonă, ca să vedem piramidele de nisip. Piramidele de nisip sunt formate prin eroziunea solului, au o înălțime de până la 100 de metri și se schimbă constant.

A doua zi de dimineață am decis să facem o scurtă plimbare până la Mănăstirea Rozhen, așa că am pornit pe jos, pe poteca care pleca din sat. A fost cam greu cu un copil de doi ani și jumătate, așa că ne-am întors din drum când am văzut mănăstirea, dar fără să ajungem până la ea. La plecare, am mai făcut scurte escale pe drum, pentru a vedea formațiunile mai spectaculoase.

Întreaga zonă este inclusă de Bulgaria pe lista provizorie a siturilor UNESCO, încă din 1984, dar încă nu se știe dacă și când se va trimite documentația spre nominalizare. În orice caz, zona merită din plin dacă nu un sejur, măcar o escală de una – două zile.

[Vizitat în 10 – 11.08.2013]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*