Roeselare

Roeselare este un oraș belgian situat în provincia flamandă Flandra de Vest. Localitatea este destul de veche, în zonă fiind descoperite urme ale unor locuințe timpurii, inclusiv unelte preistorice din silex, fântâni galo-romane și o mică clădire din secolul al IX-lea, însă prima mențiune documentară despre Roeselare datează dintr-un document din 821.

La mijlocul secolului al XIII-lea aici la fost contruită prima primărie și o clopotniță, fabricarea pânzei fiind principala industrie a acelor vremuri. Orașul a fost distrus complet de austrieci la sfârșitul secolului al XV-lea, însă piața centrală și biserica Sf. Mihail au fost reconstruite în anul 1500.

Secolul al XVIII-lea a coincis cu o perioadă înfloritoare a orașului, în care a fost construită o nouă primărie în stil rococo, dar și o nouă clopotniță. În prezent Primăria, piața și clopotnița au fost incluse în 1999 pe lista siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO ca parte a sitului ”Belfries din Belgia și Franța”.

A fost destul de greu să găsesc clopotnița, fiind într-un proces amplu de restaurare, așa că vizita mea s-a rezumat la o plimbare în jurul primăriei și o alta în jurul bisericii Sf. Mihail, destul de impresionantă, ca multe alte biserici din Belgia.

[Vizitat în 03.03.2023]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*