Riga

Prima mea vizită într-o țară baltică a fost în Letonia în toamna anului 2015. Am petrecut aici câteva zile, însă pentru ați face o părere despre Riga este nevoie de mai puțin de o zi.  Orașul are origini destul de vechi, el fiind amplasat pe malul râului Daugava, care a reprezentat o rută de navigație a vikingilor către Bizanț.

În cei peste 800 de ani de istorie, în Riga și-au lăsat amprenta mai multe culturi din toate zonele învecinate, acestea contribuind la arhitectura actuală.

În centrul vechi, pot fi văzute la tot pasul clădiri medievale lângă rămășițe ale epocii comuniste, alternanță care contribuie la sarea și piperul orașului. Din 1997 Riga este sit al patrimoniului mondial UNESCO, motivul principal pentru includere fiind clădirile Art Nouveau. O altă caracteristică pentru Riga sunt clădirile din lemn din secolul al XIX-lea. Sunt mai puțin proeminente decât cele ale Art Nouveau și mai puțin renovate, oarecum și mai în afara zonei centrale.

La un moment dat am dat peste statuia cântăreților din Bremen, care mi-a amintit și de Germania, dar și de epoca hanseatică. Dintre muzee n-am reușit să vizitez decât Muzeul Militar, amenajat în Turnul de Pulbere (Powder Tower), turn care pe vremuri a făcut parte din sistemul defensiv al orașului.

     

[Vizitat în 15.10.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*