Rezervația Biosferei Dana

Rezervația Biosferei Dana este cea mai mare arie protejată din Iordania. Dana a fost desemnată ca arie naturală protejată în 1989, fiind recunoscută ulterior de către UNESCO, în anul 1998, ca rezervație a biosferei. În anul 2014 Rezervația Biosferei Dana a fost extinsă, în prezent având o suprafață de circa 32000 ha.

Rezervația Biosferei Dana se întinde din zona deșertică joasă a Wadi Araba până la o altitudine de circa 1.500 de metri, în zona platoului Qadisiyah. Din punct de vedere geologic, zona este destul de variată, conținând zone roci calcaroase, gresie și granit.
Diversitatea faunistică și floristică a Rezervașiei Biosferei Dana este destul de mare, ai găsindu-se 703 specii de plante, 215 specii de păsări, 38 specii de mamifere și 36 specii de reptile, 25 dintre aceste specii fiind pe cale de disparție.

În zona înaltă a rezervației se găsește satul Dana, în care există și posibilitatea de cazare, noi cazându-ne la o pensiune cu vedere excelentă asupra văii Dana (Wadi Dana). Zona Satului Dana a fost locuită de circa 6000 ani. În prezent, satul Dana a fost aproape abandonat, multe dintre familiile de aici mutându-se satul din apropiere Qadissiya, în căutarea unor locuri de muncă, școli și locuințe mai bune. Cu toate acestea, datorită eforturilor de strângere de fonduri ale Friends of Dana, un grup dinamic de femei din Amman, peste 70 dintre casele tradiționale de piatră au fost restaurate.

Vizitarea rezervației a fost destul de interesantă, mai ales că ghidul nostru ne-a dus pe un traseu nemarcat și ne-a oferit o mulțime de informații, mai ales în prima secțiune a traseului, unde am avut ocazia să vedem mai multe morminte săpate în stâncă.

[Vizitat în 29.05.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*