Coloanele de piatră Rajajil

Coloanele de piatră Rajajil reprezintă un sit arheologic situat pe o terasă de gresie la aproximativ 20 de kilometri sud de centrul orașului Sakaka, capitala provinciei Al-Jawf din Arabia Saudită și la câțiva kilometri sud de satul Qarah.

Situl arheologic cuprinde aproximativ 50 de grupuri de coloane de piatră amplasate în poziții diferite, inclusiv verticale, căzute și înclinate. Mărimea acestor coloane variază unele fiind scurte, de numai 50 cm înălțime, în timp ce altele au peste 3,5 metri înălțime. Fiecare grup include două până la zece coloane, fiind distribuite în formă circulară. Multe coloane sunt sparte și împrăștiate pe pământ, în perimetrul grupurilor de colane din care fac parte. Arheologii cred că situl datează din mileniul IV BCE, unii specialiști susținând că situl a fost un centru religios, în timp ce alți spunând că ar fi putut fi un loc de înmormântare pentru vechile comunități pastorale, coloanele de piatră fiind ridicate ca monumente pentru liderii tribali la acea vreme. Aceste coloane sunt foarte asemănătoare cu Stonehenge din Marea Britanie , care datează din mileniul III BCE.

În același timp cu descoperirea coloanelor de piatră Rajajil, au fost descoperite și o varietate de obiecte decorative, cum ar fi mărgele, coliere și alte ornamente, precum și oase, vase de gresie și multe alte artefacte care dezvăluie aspecte ale civilizațiilor care au trăit acolo.

Coloanele de piatră Rajajil a fost inclus de Arabia Saudită pe lista tentativă a siturilor UNESCO, în cadrul propunerii ”Structurile preistorice de piatră din Arabia Saudită”. Această propunere include în total 10 situri arheologice, situri care includ diverse modele, cum ar fi structuri circulare, coloane sau ziduri de piatră uscată.

Eu am ajuns la sit venind dinspre Hail, după ce am făcut o escală și la picturile rupestre de lângă Jubbah și am întâmpinat și ceva dificultăți, drumul direct prin satul Qarah fiind în reamenajare și parțial blocat, așa că am făcut un ocol, pe un drum de pământ, dar în final totul a fost în regulă. Situl este împrejmuit, iar accesul la el se face prin centrul de vizitare. Nu există un tarif de vizitare, însă responsabilii de acolo mi-au cerut să-mi trec numele într-un caiet, fiind al 10-lea turist din ultima săptămână, majoritatea europeni.

[Vizitat în 25.01.2024]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*